Dostupni linkovi

Hiljade Ukrajinaca na protestu u Harkovu zbog pretnje ruskom invazijom


Učesnici protesta sa transparentom "Hrakov je Ukrajina", 5. februar 2022.
Učesnici protesta sa transparentom "Hrakov je Ukrajina", 5. februar 2022.

Hiljade građana protestovale su 5. februara na ulicama Harkova, drugog po veličini grada Ukrajini u blizini granice sa Rusijom, protiveći se mogućoj vojnoj invaziji te zemlje.

Na protestu je učestovalo oko 5.000 ljudi koji su tražili zaustavljanje ruske agresije i poručili da su spremni da brane zemlju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski označio je Harkov, koji se nalazi četrdesetak kilometara od granice sa Rusijom, kao moguću prvu metu ruskih snaga.

Učesnici su nosili ukrajinsku zastavu dugu 100 metara dok su uzvikivali "Slava Ukrajini, slava herojima", pozivajući se na vojnike koji su poginuli braneći zemlju od pobunjenika koje podržava Rusija u dve pokrajine u istočnoj Ukrajini.

Marš su organizovale lokalne političke i nevladine organizacije.

Lokalno gradsko veće pokušalo je da zabrani protest zbog omikron soja korona virusa, ali i mogućih provokacija.

Međutim, lokalni sud je odbio zahtev gradskog veća.

Učesnici su nosili ukrajinsku zastavu dugu 100 metara, Hrakov, 5. februar 2022.
Učesnici su nosili ukrajinsku zastavu dugu 100 metara, Hrakov, 5. februar 2022.

Rusija je okupila više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine što bi, kako navode zapadne zemlje, mogao biti uvod u invaziju.

Kremlj negira da planira napad na suseda.

Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici traže diplomatsko rešenje krize koju je pokrenula Rusija, koja zahteva sveobuhvatne bezbednosne garancije od NATO-a, uključujući obećanje da se Ukrajina nikada neće pridružiti vojnom savezu.

Zapad je odbacio taj zahtev, rekavši da krši ključne principe, uključujući pravo suverenih nacija da izaberu vlastitu spoljnu politiku.

Sjedinjene Države i Evropa poručile su Kremlju da će pojačati prisustvo NATO-a u istočnoj Evropi i uvesti sankcije Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG