Svetska premijera debitantskog filma “Heroji” Gorana Nikolića na 50. Festu 1Foto: Promo

Jubilarno izdanje Festa, koje će se odvijati od 25. februara do 6. marta, u okviru svog programa Fest Fokus prikazaće debitantsko dugometražno ostvarenje “Heroji”, reditelja Gorana Nikolića, što će biti i svetska premijera ovog filma.

Priča ove istorijske drame smeštena je u srednjovekovnoj Srbiji posle Boja na Kosovu, i prema rečima reditelja, posvećena je svim onim herojima koji nisu opevani u pesmama.

Film prati ratnika koji je preživeo Kosovsku bitku i pokušava da se vrati kući posle završenog boja. Tokom svog putovanja sreće divljeg dečaka i oni nastavljaju dalje zajedno, u potrazi za utočištem…

– Jako mi je drago što će “Heroji” premijerno biti prikazani upravo na jubilarnom Festu, da se prvo susretnu sa našom publikom, sa zemljom kojom se bave, pa da onda idu dalje, i da ovaj film širi neke univerzalne poruke, nevezano nužno za samo Kosovo i bitku, možda čak i neke mnogo veće – izjavio je Nikolić.

Glavne junake igraju Mladen Sovilj i Todor Jovanović, a u glumačkoj ekipi su i Mina Nikolić, Branko Perišić, Lazar Nikolić, Đorđe Ivadinović Grgura, Marko Panajotović, Saša Alija…

Narator je Žarko Laušević, a Sovilj u filmu nosi deo kostima (mač i štit), koji je upravo Laušević nosio u filmu „Boj na Kosovu“.

Originalnu muziku komponovala je kompozitorka Ana Krstajić, u filmu je izvodi hor Collegium Musicum pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović.

Premijera “Heroja” zakazana je 27. februara u Domu omladine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari