Biznis After hour
AFERA SA HRVATSKIM DIZAJNOM EVRO KOVANICA Autor optužen da je plagijator, sada se uključila i HNB

AFERA SA HRVATSKIM DIZAJNOM EVRO KOVANICA Autor optužen da je plagijator, sada se uključila i HNB

Ovih dana digla se velika prašina oko aktuelne hrvatske kovanice evra, sa likom Nikole Tesle i slikom kune, životinje koja pripada porodici lasica.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Tesla kovanica Foto: Hina / Tanjug
Tesla kovanica

Kako smo pisali u više navrata, Hrvatska je pre izvesnog vremena objavila konkurs za idejno rešenje nove kovanice, a autor najuspešnijeg dizajna za naličje evrokovanice od jednog evra je Stjepan Pranjković.

On je za pobednički dizajn osvojio nagradu od oko 9.000 evra, međutim, ubrzo je izbio skandal. Motiv njegovog dizajna počeo je da se poredi sa fotografijom s Gugla, koja se prva pojavi kada na engleskom jeziku pretražujete pomenutu životinju, prenosi Telegraf Biznis.

Foto: Vlada Republike Hrvatske / Ustupljene fotografije

Obrt je usledio vrlo brzo kada se oglasio škotski fotograf, uveren da mu je fotografija ukradena.

Sada se u ceo proces uključila Hrvatska narodna banka (HNB), koja proverava situaciju i konsultuje se sa pravnim stručnjacima oko informacija da dizajn kune za naličje evrokovanice od 1 evra autora Pranjkovića - podseća na fotografiju životinje kune s interneta, piše Večernji.hr.

Autor fotografije Iain H. Leach, kako je sam rekao, nije bio upitan za dopuštenje da se koristi njegova fotografija. HNB će svoj komentar objaviti sutra, dodaje se.

Pročitajte još

Istovremeno, iz Vlade Hrvatske su rekli kako su svi učesnici konkursa morali da prilože izjavu kojom garantuju da su vlasnici autorskih prava likovnog rešenja koji su kandidovali. Dodaju da je konkurs za odabir likovnog rešenja je od početka do kraja vodila HNB, kroz Komisiju za odabir, sa spoljnim članovima, i kroz stalnu Komisiju za novac HNB-a, koja inače odlučuje o dizajnu prigodnih kovanica, prenosi Telegraf Biznis.