Nova pravila - prednost ima država

U Hrvatskoj niko neće moći da proda poljoprivredno zemljište ako ga prethodno ne ponudi državi po tržišnoj ceni.

Region

Izvor: B92

Subota, 05.02.2022.

15:43

Nova pravila - prednost ima država
Foto: Depositphotos, Bumble-Dee

Pravo prvenstva u kupovini država dobija izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu čiji je konačni predlog sa jučerašnje sednice otišao u parlament, a predviđa i to da vlasnik ne može drugom kupcu to zemljište prodati ispod cene koju je tražio od države ako Ministarstvo odbije njegovu ponudu, piše Novi list.

Vlada je u značajne promene zakona krenula kako bi, objašnjeno je, osigurala da se na svom raspoloživom zemljištu osigura proizvodnja, ali verovatno je važan motiv za to da država dobije pravo prvenstva kupovine, iako to u Vladinom predlogu nije istaknuto, i to što početkom sledeće godine ističe moratorijum na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, odnosno državljanima članica Evropske unije, prenosi Poslovni dnevnik.

U obrazloženju Vlada navodi da je pravo prvenstva u kupovini "u interesu zaštite poljoprivrednog zemljišta kao dobra od naročitog privrednog i ekološkog značaja jer je poljoprivredno zemljište Ustavom određeno kao dobro od naročitog privrednog i ekološkog značaja i ima poesbnu zaštitu".

Koliko će nove odredbe sprečiti takvu prodaju neizvesno je jer već sada stranci, i to ne samo iz država članica EU, u Hrvatskoj osnivanjem firmi kupuju poljoprivredno zemljište.

Značajne promene dogodiće se i kad je u pitanju davanje državnog zemljišta u zakup, a poljoprivrednici su dosad iskazivali nezadovoljstvo načinom na koji jedinice lokalne samouprave daju u zakup to zemljište, pa se često događalo da ga dobiju oni koji se poljoprivredom ne bave, dok poljoprivrednici koji šire proizvodnju do zemljišta ne mogu doći.

Iz novog zakona tako nestaju odredbe koje su omogućavale privremeno korišćenje poljoprivrednog zemljišta koje je davano neposrednom pogodbom dosadašnjim korisnicima kojima su istekli ugovori i koji su u mirnom posedu zemljišta.

Poljoprivredno zemljište davaće se u zakup javnim nadmetanjem koje bi trebalo da se, kao i onaj o prodaji, sprovodi elektronski. "Pobeda" na nadmetanju će se ostvarivati na osnovu prikupljenih bodova, a veći broj bodova dobija onaj ko na poljoprivrednom zemljištu ostvaruje višu dodatu vrednost, a pomaže i nastanjenost u lokalnoj jedinici koja daje zemljište u zakup, mladost, ekološka proizvodnja i spremnost na udruživanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: