Stanovi za sirotinju - važno pitanje u Beogradu 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list Mali žurnal objavio je čitavu klasnu problematiku tadašnjeg Beograda, a posebno se pozabavio pitanjem stanova za siromašne.

Beograd dobija svakim danom sve više oblik evropske varoši sa jako obeleženim klasnim razlikama. Na jednoj strani sve se više odvajai ističe buržoazija, na drugoj se vidi proleterijat i sirotinja.

Samo to što se sada vidi dovoljno je da se uoči razlika između tih klasa, da se vidi bezbrižnost i zadovoljstvo na jednoj, te beda, patnja i nevolja na drugoj strani.

Stanovi za sirotinju - važno pitanje u Beogradu 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Ta razlika se još jače uočava u Evropi, ali i na drugim kontinentima.

No, ukoliko je razlika uočljiva i u koliko je ona oštrija, utoliko se gleda da se neprijateljstvo i nezadovoljstvo ublaži, ne iz humanih razloga, nego iz praktičnih i političkih: da mir i red u društvu ne bude poremećen.

Da bi se taj red i mir sačuvao, preduzima se razno kako bi se nevolje i teškoće života kod sirotinjske klase olakšale i kako bi im se oduzela mogućnost da protetsuju i pokazuju svoje nezadovoljstvo.

Između ostalih stvari dolazi pitanje o osiguranju, o pojeftinjavanju životnih namirnica, pitanje o stanovima. Sva ta pitanja nisu ni mnogo kompikovana ni mnogo teška i u svim zemljama su ona rešena.

Takvim se zanima sad i beogradska opština, koja je u prvome redu i pozvana da se njima zanima i interesuje.

Pojeftinjavanje životnih namirnica važno je pitanje i opština je pokušala da ga za sada koliko toliko reši.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari