Ruska agencija traži od RFE/RL da ukloni članke Navaljnog o korupciji 1Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ruska državna agencija za praćenje medija Roskomnadzor zapretila je da će blokirati osam veb stranica RFE/RL koje služe publici u Rusiji, Ukrajini i centralnoj Aziji, osim ako odmah ne povuku članke vezane za istrage o korupciji koje je vodio opozicionar Aleksej Navaljni, preneo je večeras Radio slobodna Evropa.

Roskomnadzor je poslao više od 60 obaveštenja putem e-pošte tražeći da se sadržaj u vezi sa istragama Navaljnog ukloni sa dve najveće veb stranice RFE-a za rusku publiku – Radio Liberty i Current Time, kao i sa sajtova RFE/RL na ruskom jeziku za ukrajinski Krim, Kazahstan, Tadžikistan i lokalna mesta za sibirske, Volga-Uralske i severozapadne regione Rusije.

Među sadržajem su bile istrage o korupciji u vezi sa „palatom“ ruskog predsednika Vladimira Putina u Crnom moru, biznismena Jevgenija Prigožina povezanog s Kremljom, ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila i drugih visokih ličnosti u ruskim strukturama moći.

RFE/RL je dobio 24 sata da ukloni desetine članaka za koje Roskomnadzor kaže da krše rusko antiekstremističko i antiterorističko zakonodavstvo.

„RFE/RL neće dozvoliti Kremlju da diktira naše uređivačke odluke. Ovo je eklatantan čin političke cenzure od strane vlade kojoj očigledno prijete novinari koji samo izvještavaju istinu“, rekao je predsednik RFE/RL Džejmi Flaj (Jamie Fly).

Roskomnadzor je proteklih dana postavio slične zahteve za više od deset ruskih publikacija, uključujući novine Novaja gazeta.

Novaja gazeta je 3. februara saopštila da je postupila po zahtevu i uklonila materijale u vezi sa istragom Navaljnog o „Putinovoj palati“, kao i izveštaj o poslovnim aktivnostima bivšeg zeta premijera Mihaila Mišustina.

Televizijski kanal Dožd saopštio je 1. februara da je i njemu naređeno da ukloni šest priloga, dok je radio stanica Eho Moskva rekla da su ciljana 34 članka. Nekoliko drugih medija je reklo da su i oni dobili slična obaveštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari