Izaslanik nemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan: Izbori u BiH se moraju održati 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/EV)

Izaslanik nemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović izjavio je danas da se izbori u oktobru moraju održati u Bosni i Hercegovini i da iza tog stava stoje Nemačka i visoki predstavnik Kristijan Šmit.

On je za Klix.ba rekao da je zabrinut zbog situacije u BiH jer ne postoji dogovor oko Izbornog zakona, i istakao da svaki dogovor mora ojačati demokratiju, a ne produbiti etničke podele.

„Na stolu su bila pogrešna rešenja. To što mi ne dobijamo od Evropske komisije izveštaje jako je loše, kao i zatvoreni format razgovora“, rekao je Ahmetović.

Dodao je da se razgovori trebaju voditi u državnim i entitetskim institucijama, kao i da je pogrešno što razgovorima nisu prisustvovale stranke iz Republike Srpske.

Dodao je da ako se dogovor o Izbornom zakonu ne može sada naći, status kvo mora ostati.

„Teško će se naći dogovor do maja. Izbori se moraju održati u oktobru ove godine, jer bi u suprotnom to predstavljalo propast demokratije. Nema ni u jednoj državi Evrope da se bojkotuju izbori samo zato što dva ili tri čoveka ne mogu pronaći rešenje“, istakao je Ahmetović, koji je prethodni dana boravio u pposeti BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari