Najnovije vesti
Vesti Svet
Bin Ladena odao veš na žici, Bagdadija GAĆE, a Kuraši išetao iz skrovišta u kobnom trenutku: Kako su vođe džihadista pale u ruke Americi

Bin Ladena odao veš na žici, Bagdadija GAĆE, a Kuraši išetao iz skrovišta u kobnom trenutku: Kako su vođe džihadista pale u ruke Americi

Vođa grupe Islamska država, ubijen u američkom napadu na severozapadu Sirije, bio je veteran insajder i visoki ideolog ekstremističkog pokreta. Veruje da je odigrao ključnu ulogu u jednom od najstrašnijih zločina ISIS-a, porobljavanju hiljada žena iz iračke jazidske verske manjine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi Foto: Tanjug / Ap / Ghaith Alsayed, Profimedia / RAS Srbija
Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi

Ime Abu Ibrahima al Hašimi al Кurašija bilo je obavijeno velom misterije dve godine otkako je postao kao "kalif“ grupe. Gotovo da ne postoje njegove dostupne fotografije, nikada se nije pojavio u javnosti ili na video snimcima ISIS-a.

Skriven, on je predvodio fragmente islamista koji su pokušavali da se pregrupišu nakon pada njihovog kalifata i pokrenu pobunu u Iraku i Siriji.

Svoj kraj je dočekao u sirijskoj provinciji Idlib, koju drže pobunjenici, u iznajmljenoj kući samo oko 24 kilometra od sigurne kuće u kojoj su Amerikanci ulovili njegovog prethodnika Abu Bakra al-Bagdadija u sličnom napadu u oktobru 2019.

Njegova smrt dolazi u trenutku kada su militanti ISIS, nakon godina provedenih u podzemlju, počeli da izvode odvažnije napad. Prošlog meseca ISIS je napao zatvor na severoistoku Sirije kako bi oslobodio zatvorene kolege, što je dovelo do desetodnevne bitke sa kurdskim snagama u kojoj je poginulo oko 500 ljudi.

Kurašijeva smrt može kratkoročno da zaustavi zamah grupe, ali je malo verovatno da će dugoročno naštetiti njenim operacijama, piše AP.

Кurašijevo pravo ime bilo je Amir Mohamed Said Abdul Rahman al Mavla. Bio je Iračanin rođen 1976. godine. Veruje da je etnički Turkmen iz severnog iračkog grada Tel Afara. Diplomirao je islamsko pravo na Univerzitetu u Mosulu.

Ime Al Kuraši uzeo je nakon što je uzdignut u vođu ISIS-a nakon Al Bagdadijeve smrti - što sugeriše da je on, kao i njegov prethodnik, tvrdio da je povezan sa plemenom islamskog proroka Muhameda.

Foto: Ghaith Alsayed / Tanjug/AP

Кao i njegov prethodnik, Кuraši je proveo svoje poslednje dane u provinciji Idlib, oblasti koju drže pobunjeničke grupe neprijateljski raspoložene prema ISIS-u, gde je grupa nekada držala ogromne delove teritorije u samoproglašenom "kalifatu“.

On je boravio u trospratnoj kući u gradu Atmeh, blizu granice sa Turskom. Tokom rane jutarnje racije u četvrtak, on se razneo, ubivši zajedno sa sobom više žena i dece, prema američkim zvaničnicima. Pretpostavlja se da su u pitanju njegove žene i deca.

Кomšije su rekli da se muškarac koji je živeo na poslednjem spratu sa svojom porodicom predstavljao kao Abu Ahmad, Sirijac koji je raseljen zbog rata iz provincije Alep.

Pročitajte još

Išetao iz skrovišta

Pored brojnih sličnosti između Kurašija i Al Bagdadija, američke snage su na različite načine uspele da dođu do njih.

Al Bagdadi identifikovan je uz pomoć DNK analize njegovog donjeg veša, koje je ukradeno pre nego što su ga specijalci SAD ubili.

- Naš izvor, koji je bio u mogućnosti da stigne do Al Bagdadija, doneo nam je njegov donji veš kako bismo na njemu izvršili DNK analizu i budemo 100 odsto sigurni da je reč o Al Bagdadiju - otkrio je svojevremeno Polat Kan, viši savetnik kurdske SDF milicije.

I Osami bin Ladenu je veš "došao glave", ali onaj koji se sušio na žici. Džihadista, koji je osnovao Al Kaidu kako bi pokrenuo sveti rad protiv Zapada, krio u avganistanskim planinama i na severu Pakistana. Glavni trag koji je vodio do otkrivanja njegov kuće bio je konopac za sušenje odeće, na kojem su svakog dana lepršale ženske haljine, šalvare koje nose pakistanski muškarci, dečja odeća i pelene – u daleko većoj količini od one koju bi moglo da nosi 11 članova porodice telohranitelja.

Kuraši je primećen tako što je išetao iz svog skrovišta u kobnom trenutku. Kako prenosi "Dejli mejl", on je viđen kako se kreće po sirijskoj provinciji Idlib baš u vreme kada su borci ISIS-a pokušavali da preuzmu kontrolu nad zatvorom krajem prošlog meseca.

Iračke obaveštajne službe, uz pomoć doušnika u sirijskim logorima Islamske države, otkrile su Кurašija u pokretu.

VIDEO Žene u ISIS