Svet

1

U Austriji od danas obavezna vakcinacija protiv koronavirusa

Autor: AP

Izvor: Beta

U Austriji od danas obavezna vakcinacija protiv koronavirusa

Izvor: Beta/AP

U Austriji je od danas obavezna vakcinacija protiv koronavirusa za sve starije od 18 godina, a u slučaju odbijanja vakcinacije gradjanima prete velike novčane kazna, što je mera bez presedana u Evropskoj uniji (EU).



Zakon o obaveznoj vakcinaciji usvojen je u parlamentu 20. januara, dok ga je vlada u petak proglasila validnim i objavila ga u Službenom glasniku.

U Austriji sa oko 8,9 miliona stanovnika od danas je obavezna vakcinacija za sve odrasle, osim za trudnice i gradjane koji su preležali virus pre manje od 180 dana. Izuzeti su i oni koji ne mogu da prime vakcinu iz zdravstvenih razloga.

Provere o vakcinaciji će početi sredinom marta, kada će biti primenjene kazne u iznosu od 600 do 3.600 evra. Kazna će biti povučena ukoliko gradjanin u roku od dve nedelje od podnošenja kazne, primi vakcinu.

Prema nedavnoj anketi, više od 60 odsto Austrijanaca podržava novi zakon, ali veliki deo stanovništva se i dalje protivi obaveznoj vakcinaciji.

Nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo je od novembra kada je najavljen novi zakon.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Tuziš vladu kad napišukaznu pozivajući se na razne zakone koji štite od samovolje poslanika ,a njih blokiran u parlamentu dok traju sudjenja