Čupić: Nisam bio upoznat sa tekstom Obraćanja Saveta članstvu, ne podržavam ni tekst, ni način na koji je sastavljen 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Iako sam član Saveta Skupštine slobodne Srbije, nisam bio upoznat sa tekstom Obraćanja Saveta članstvu od 3. februara 2022. godine. Izlaskom teksta u javnost, sa potpisom Saveta, podrazumevalo bi se da sam ga kao član podržao. Međutim, ja ne podržavam ni tekst, ni način na koji je sastavljen, a da nisam imao nikakav uvid ni saznanje da on postoji, saopštio je danas člank Saveta SsS Čedomir Čupić.

Kako je naveo, misiju Skupštine slobodne Srbije definisali su inicijatori njenog osnivanja, među kojima je bio i on.

„Prema toj misiji, Skupštine slobodne Srbije trebalo je da stručno osmisli i ponudi opoziciji preduslove i uslove za slobodne i fer izbore, da radi na ujedinjenju istinske opozicije, one koja je bojkotovala izbore 2020. godine, da pomogne stručno u sastavljanju i predlaganju zakona prema kojima više niko i nikada neće moći da uzurpira vlast u lične i posebne svrhe, kao i da pruži stručnu pomoć oporavljanju razorenih državnih institucija“, saopštio je Čupić.

Kalkulacije oko budućih poslaničkih mesta i poslaničkih klubova, prema Čupićevim rečima, kao i novčanih sredstava dobijenih na osnovu toga, nisu bile među ciljevima Skupštine slobodne Srbije kada je ona formirana.

„Smatrao sam da su članovi Skupštine slobodne Srbije ljudi koji su se profesionalno pokazali i dokazali i kojima je stalo do njihovog moralnog zdravlja. Pominjanje kalkulacije u tektu Obraćanja iznenadilo me je i začudilo. Naravno, svako od nas u Skupštine slobodne Srbije ima pravo na lični izbor kada mu neka od opozicionih stranaka ponudi da se nađe na izbornoj listi. Za mene je neprihvatljivo da Skupština slobodne Srbije bude nečiji koalicioni partner, jer ona nije ni pokret ni stranka, nego udruženje sa jasno definisanom misijom“, istakao je Čupić.

Prema tome, kako je ocenio, neprihvatljiv je grupni zahtev opoziciji da se Skupštini slobodne Srbije omoguće mesta na izbornoj listi i da se od opozicije zahtevaju pisane garancije za formiranje posebnog poslaničkog kluba, kao i za udeo u novčanim sredstvima na osnovu poslaničkih mesta.

„O svojem daljem učešći u Savetu i članstvu Skupštine slobodne Srbije odlučiću u narednim danima“, saopštio je Čupić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari