U Sloveniji još 11.680 novoobolelih i 25 preminulih 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 11.680 novozaraženih korona virusom, skoro isti broj kao i dan ranije, a umrlo je 25 obolelih, što je najviše u jednom danu u nekoliko poslednjih meseci, dok epidemiolozi upozoravaju da je stanje i dalje ozbiljno, iako se peti talas epidemije stišava.

Broj infekcija među starijom populacijom je u porastu, zato s fazom zaostatka očekujemo povećanje hospitalizacija, rekla je danas na konferenciji za novinare epidemiološkinja  Nuška Čakš Jager iz slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), prenela je Hina.

Ona je dodala da je zbog dominantnog omikron soja prenos infekcija izuzetno visok širom EU, što opterećuje zdravstvene sisteme i smanjuje funkcionalnost društva.

„U Sloveniji još nismo na zelenoj grani, iako se kod omikrona registruju lakši oblici bolesti, ali je kod nas  14-dnevna incidenca zaraze znatno iznad proseka EU“, rekla je Čakš Jager i dodala da je takvo stanje rezultat što je stopa vakcinacije ipod proseka EU.

Istraživanja pokazuju da vakcinacija ipak štiti od težih oblika bolesti, upozorila je ona i pozvala one koji još nisu vakcinisani da to učine što pre, a one koji su vakcinisani osnovnim dozama da prime dodatnu buster dozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari