Tadić: Kandidaturi pristupam sa stanovišta opšteg interesa 1foto: J. L.

Socijaldemokratska stranka ujedinila se danas sa organizacijom Demokrate Srbije na skupu u sali pozorišta Madlenianum u Zemunu, a lider SDS Boris Tadić najavio je učešće na parlamentarnim izborima, dok se o predsedničkim još razmišlja.

Predsednik SDS Boris Tadić izjavio je da će nova organizacija nastojati da objedini demokratski potencijal društva Srbije.  Govoreći o svojoj eventualnoj kandidaturi za predsednika Srbije, Tadić je rekao da to zavisi od njegove procene da li ponuđeni kandidati imaju snage da „reformišu sistem i isprave posledice mandata Aleksandra Vučića“.

„Sagledaću tu odluku i kroz to koliko moja kandidatura otvara drugi izborni krug (na predsedničkim izborima). Tome pristupam iz stanovišta opšteg interesa, a ne lične pobede“, istakao je on.

SDS ide sa svojom listom na parlamentarne izbore, a ima još nekih političkih organizacija sa kojima razgovara, najavio je Tadić i rekao da još razmišlja hoće li se kandidovati na predsedničkim izborima jer mu kandidati koji se pominju ne ulivaju poverenje da mogu da pobede Vučića.

On je, na Skupštini SDS, na kojoj se ta stranka ujedinila sa otcepljenim krilom Demokratske stranke Demokrate Srbije, poručio da SDS ne želi da prihvati nikakve ucene i nametanja drugih delova opozicije, jer su im dve godine pružali ruku za dogovor i saradnju i da zato, oni koji su to odbijali, sada snose odgovornost za rezultate opozicije na predstojećim izborima.

Tadić je rekao i da još nije doneo odluku da li će se kandidovati na predsedničkim izborima, jer ona zavisi „od nekoliko aspekata“, a prvi je da li će se pojaviti protivkandidat Aleksandru Vučiću koji će biti sposoban da reformiše sistem i da će zato „morati da sve to sagleda“.

Moraću da veoma ozbiljno razmislim da li da se kandidujem, istakao je on, i dodao da mu ostali predsednički kandidati u poslednjih 10 godina ne ulivaju poverenje da mogu da pobede Vučića.

Tadić je rekao i da SDS nije odlučila ko će biti na čelu liste za parlamentarne izbore, kao ni na lokalnim izborima u Beogradu, jer „žele da se dogovore sa svojim koalicionim partnerima“.

Prema njegovom mišljenju, u ovom trenutku Srbija je opterećena ozbiljnim i malignim problemima, i zbog toga ujedinjenje opozicionih snaga jeste od ogromne važnosti.

Tadić: Kandidaturi pristupam sa stanovišta opšteg interesa 2
foto: J. L.

Moramo da objedinimo sve potencijale ovog društva koji su za politiku levog centra, konstatovao je Tadić.

On je upozorio da postoji velika medijska i finansijska moć ne samo u vlasti, nego nažalost i u delu opozicije.

Predsednik organizacije Demokrate Srbije Vojislav Janković rekao je da je odluka o ujedinjenju sa SDS doneta jer nisu, uprkos svim opstrukcijama, odustali od dogovora iz maja 2019. godine, a cilj je da se menja Srbija, razvlaste političari i ohrabre stručni ljudi.

Bivša potpredsednic DS Vida Ognjenović ukazala je da je izdržan težak put od kada se pre 1,5 godinu predložilo da se obnovi nekadašnja energija te partije zasnovana na izvornim principima i kaže „odlučno ne“ tavorenju opozicije, naišlo na zid otpora, oni koji su predlagali optuženi su za rušilačke ideje i na kraju „pogromaški izbačeni iz stranke“.

Skupštini SDS prisustvovali su predstavnici raznih pokreta i političkih organizacija, a obratili su se potpredsednik Nove stranke Norbert Cvijanov, predsednik pokreta Tolerancija Jasminko Hadžisalihović, potpredsednik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski i kopredsednik Stranke moredne Srbije Tatjana Macura.

Prisustovali su i predsednički kandidat Srđan Škoro i bivši guverner NBS Dejan Šoškić, bivši guverner NBS. Viđeni su i Slobodan Milosavljević, Dragoslav Šumarac, Nada Kolundžija, Božidar Đelić, zatim Dragoslav Zeka Božović i Milan Antonijević iz YUKOM.

Tadić: Kandidaturi pristupam sa stanovišta opšteg interesa 3
foto. J. L.

Nada Kolundžija je predsedavala radnim predsedništvom na zatvorenom delu sednice.

Posle svečanog dela Tadić je dao izjavu novinarima u kojoj je sublimirao sve ono što je govorio, i odgovorio na pitanje o predsedničkoj kandidaturi, dok je Veljanovski održao govor o potrebi socijaldemokratije.
Na govornici je dominirao napis „Juče, danas, sutra, uzvek zajedno za velike pobede“, što je pretopstavlja se, novi slogan SDS, a sudeći po izgledu novi znak partije imaće i plavu boju sem dosadašnje crvene i bele.
Među prvima je u Madlenianum stigao dosadašnji portparol SDS Konstantin Samofalov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari