Читај ми!

Spasavanje malog Rajana, nesvakidašnja misija u Maroku na korak do cilja

Spasilački tim na severu Maroka na korak je od toga da dođe do petogodišnjeg dečaka koji je od utorka u bunaru dubokom 32 metra u provinciji Šefšaen. Bunar se pri dnu sužava, zbog čega su spasioci koristili bagere kako bi raskopali rupu paralelnu sa bunarom ne bi li uspeli da ga izvuku. Slučaj pokrenuo ceo Maroko.

Spasioci su buldožerima kopali zemlju kako bi usekli veliki rov u brdo pored bunara, ostavljajući zjapeću rupu u crvenkastoj zemlji.

Kopali su horizontalno prema bunaru i postavljali cevi za zaštitu od klizišta i izvlačenje dečaka.

"Ovaj drugi korak spasavanja se uskoro završava... jurimo da stignemo do Rajana i kopanje ide po planu", rekao je glavni spasilac Abdelhadi Tamrani za državnu TV 2M.

On je naveo i da su u bunar ubacili kameru, ali da nisu moglu da utvrde u kom je stanju dečak, jer je ležao na strani.

Državna novinska agencija SNRT njuz citirala je u petak spasioca koji je rekao da je dečak koji je u utorak upao u bunar još živ.

Brdsko područje oko Šefšaena zimi je veoma hladno i iako je hrana spuštena do Rajana, nije bilo jasno da li je on nešto jeo. Rajanu je dostavljena voda i kiseonik pomoću cevi.

Lokalni očevidac rekao je za Rojters da je horizontalno kopanje odloženo zbog kamenja, što je komplikovalo ručno iskopavanje.

Helikopter je spreman da preveze Rajana u bolnicu čim bude oslobođen.

Desetine građana okupilo se da pomognu i posmatra spasilačke napore. Marokanci su širom zemlje izrazili nadu da će dečak preživeti, koristeći haštag #saverayan.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво