Najnovije vesti
Vesti Svet
Ankara spremna da transportuje IZRAELSKI GAS U EVROPU, Erdogan: "SAD su se povukle iz projekta jer tamo nisu našle ono što su očekivale"

Ankara spremna da transportuje IZRAELSKI GAS U EVROPU, Erdogan: "SAD su se povukle iz projekta jer tamo nisu našle ono što su očekivale"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je da je Ankara spremna da gas koji Izrael proizvodi u istočnom Mediteranu, a Turska ga koristi, isporučuje dalje u Evropu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
rusija gas 20151125 ap pavlo palamarchuk volovets Di023200165 Foto: Pavlo Palamarchuk / Tanjug/AP
rusija gas 20151125 ap pavlo palamarchuk volovets Di023200165

„- Ranije smo već počeli razgovore o ovoj temi sa Izraelom. Koristimo izraelski gas unutar naše zemlje, ali uz to ćemo učestvovati u zajedničkom radu kako bi ga doveli u Evropu“ - izjavio je Erdogan, izvestio je turski kanal NTV, a prenosi TASS.

Foto: Tanjug/AP

Turski lider je rekao i da namerava da razgovara o isporuci izraelskog gasa sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom, koji bi mogao da poseti Ankaru u martu.

„- Nadam se da će tokom posete Hercoga ove teme biti na našem dnevnom redu. O tome ćemo razgovarati i sa premijerom Izraela Naftali Benetom - naveo je Erdogan.

Pitanje transporta gasa izbilo je u prvi plan zbog neizvesnosti oko izvodljivosti izgradnje Istočno-mediteranskog gasovoda (Ist Med gasovod).

Pročitajte još

Govoreći o izgledima za taj projekat Erdogan je podsetio da su SAD prestale da ga podržavaju.

„- Po mom mišljenju, SAD su se povukle iz projekta jer tamo nisu našle ono što su očekivale, odnosno finansijsku izvodljivost. Da ona postoji, ne bi ga napustili“ - rekao je turski predsednik.

"Grčka, Kipar i Izrael potpisali su sporazum o izgradnji istočno-mediteranskog gasovoda 2. januara 2020. godine, a 8. januara grčki grčki portal „Defence point“ izvestio je da su SAD obavestile Grčku, Kipar i Izrael da ne podržavaju projekat iz ekoloških i ekonomskih razloga", navodi TASS.