Novi PazarFotografija: Senko Župljanin

U Novom Pazaru je završen konkurs za sufinansiranje medijskih projekata, a gradonačelnik Nihat Biševac, danas, je doneo rešenje o imenovanju članova komisije koja će ocenjivati projekte i dodeliti sredstva.

Iz gradskog budžeta ove godine za sufinansiranje medijskih sadržaja opredeljeno je 48 miliona dinara, za sedam miliona manje nego prošle godine.

Za dobijanje finansijske pomoći iz gradske kase, konkurisalo je 39 projekata, čija je vrednost skoro tri puta veća od ponuđenih sredstava. Traže više od 135 miliona dinara.

Očekivano, najviše novca, 45, 2 miliona, za svoje sadržaje traži RTV Novi Pazar. Do pre šest godina, gradski javni servis poznat je kao rekorder po visini dobijenih sredstava od lokalnih samouprava i Ministarstva kulture i informisanja.

Od prošlogodišnjih 55 miliona dinara, toj kući je, iz gradskog budžeta, dodeljeno 85 odsto.

Višemilionske iznose, od blizu 60 miliona dinara, traži još šest medijskih kuća iz ovog i drugih gradova. Na vrhu te liste, sa više od 20 miliona je Unipol grupa iz Beograda, slede glasila bliska političkoj opciji Stranke pravde i pomorenja (SPP): TV Sandžak 12. 3 miliona, Sandžak media 5,8 miliona, izdavačka kuća „l kelimeh 5, 7 i 5, 6 miliona dinara Ref-ref radio. Na konkursu je učestvovao i Info centar Tutin sa zahtevom da mu se odobri finansijska pomoć od 10 miliona dinara.

Za realizaciju preostala 32 projekta njihovi vlasnici traže od 280 hiljada do više od 2 miliona dinara. Gužva je bila i na konkursu za izbor članova komisije. Za tri mesta, bilo je pet kandidata.

Asocijacija nezavisnih i lokalnih medija „Lokaln pres“ kandidovala je Muharema Mutabdžiju, dugogodišnjeg novinara iz Prijepolja.

Udruženje menadžera u kulturi i medijima predložilo je Jovana Bukovala. Marija Lazić bila je predlog Udruženja medija i medijskih radnika i nezavisni učesnici bili su Radojica Bunčić i Dragan Pejčić.

Novopazarski gradonačelnik je za članove komisije imenovao Muharema Mutabdžiju, Mariju Lazarević i Radojicu Bunčića.

U njihovim biografijama, koje su, danas, postale dostupne kratko se navodi da je Mutabdžila, novinar iz Prijepolja i dopisnik agencije Beta B92 iz tog grada.

Za članicu Lazarević piše da je studentkinja agroekonomskog fakulteta u Čačku i glavna i odgovorna urednica portala TopPres i Top medij.

Bunlič nije „nepoznat“ kao član komisije. Sedeo je u njoj još jednom i tada su se mnogi pitali ko je on. U njegovoj biografiji piše da je studirao srpski jezik i književnost i da je sarađivao u više nedeljnika u Srbiji i BiH.

Jovan Bukovala demantovao je za list Danas da ga je Udruženje menadžera u kulturi i medijima Srbije predložilo za člana Komisije za Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Novog Pazara u 2022. godini, jer je, kako navodi, isto obrisano dana 18. oktobra 2021. godine pravnosnažnim rešenjem Agencije za privredne registre Republike Srbije.

Kako je u demantiju navedeno, on se samostalno prijavio na isti kao „nezavisni stručnjak za medije koji nije u sukobu interesa i ne obavlja javnu funkciju“, „diplomirani menadžer iz oblasti menadžmenta i produkcije pozorišta, radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu“, „master menadžer – kultura i mediji Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu“, „doktorand studija kulture i medija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu“ i „istraživač Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari