04. februar  2022. 12.02  | Izvor: Tanjug

Predstavljen izgled hrvatskih kovanica evra s likom Tesle

ZAGREB -

Na sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute u Hrvatskoj, održanoj danas, predstavljeno je kako će izgledati kovanice evra sa likom Nikole Tesle.

"Na kovanicama evra i centa koji će biti u opticaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica evropodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica", rekao je premijer Andrej Plenković, koji je predsedavao sednicom, prenosi portal Index.hr .

Šahovnica će biti podloga, onda karta Hrvatske na dva evra, kuna na kovanici od jednog evro, Tesla na 50, 20 i 10 centa, a glagoljicom će biti ispisano HR na novčićima od pet, dva i jednog centa, otkriveno je još ranije.

Na kovanici od dva evra će biti ispisan i stih iz Gundulićeve Himne slobode "O lijepa, o draga, o slatka slobodo", dodaje Index .

Nacionalnim planom zamene hrvatske kune evrom, koji je vlada donela u decembru 2020, kako se podseća, predviđen je odabir motiva i njihova grafička rešenja za hrvatske evrokovanice, a Hrvatska narodna banka je određena kao institucija koja će organizovati nabavku novčanica i kovanog novca evra.

Za razliku od banknota evra, koje su jednake u svim članicama evrozone, kovani novac evra i centa ima obeležja zemlje koja ga je izdala, pri čemu su na naličju prikazani nacionalni simboli te zemlje.

S obzirom na zahtevnost proizvodnje kovanog novca, pripremne aktivnosti su već započete.

Izrada kovanog novca evra s hrvatskim simbolima trebalo di da započeti najranije šest meseci pre dana uvođenja evra, odnosno nakon Odluke Veća EU da Hrvatska uvodi evro, saopštili su iz vlade.