Izgradnja kanalizacije u Srbiji bez tendera predata firmi iz Kine 1Izlivanje kanalizacije u Krnjači 27. januara 2022. Foto: Nataša Tasić Knežević

Bez kanalizacije je nešto više od trećine domaćinstava u Srbiji (34,8 odsto), a posao izgradnje kanalizacione mreže dobila je kineska firma pre godinu dana direktnom pogodbom ministarstva i kineske kompanije, bez tendera i javnih nabavki, što propisuju evropska regulativa i domaći Zakon o javnim nabavkama.

Kragujevac je tek jedan od 65 gradova i opština na mapi srpsko-kineskog projekta nazvanog „Čista Srbija“ i vrednog 3,2 milijarde evra, piše sajt Radija Slobodna Evropa projekat cista srbija kina kanalizacija.

To je šest odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2021. godinu, odnosno šest odsto vrednosti svih proizvoda i usluga u Srbiji u godinu dana.

Projekat predviđa izgradnju kanalizacije i postrojenja za otpadne vode, za koji se Srbija zadužuje kod Kine.

Pred poslanicima Skupštine Srbije sutra će se naći predlog zakona, kojim se potvrđuje jedan od kreditnih aranžmana za taj projekat. Njegova vrednost je 203 miliona evra i osigurava ga Kineska korporacija za izvoz i osiguranje kredita (China Export and Credit Insurance Corporation).

Posao su pre godinu dana direktno ugovorili Ministarstvo infrastrukture u ime Vlade Srbije i kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), bez raspisivanja tendera.

Međutim, Srbija i Kina imaju potpisane međudržavne sporazume, koji imaju jaču snagu od zakona. Uz to, Srbija je još uvek zemlja kandidat za članstvo u EU i vlasti se selektivno pridržavaju evropske regulative.

Na ovaj način je Ministarstvo unapred odabralo izvođača radova umesto javnog poziva na koji bi mogle da se jave i druge kompanije i da se zatim odabere najpovoljnija ponuda.

Srpske kompanije će biti angažovane na projektu „u procentu ne manjem od 49 odsto ukupno angažovanih podizvođača“, izjavio je 5. februara 2021. nakon potpisivanja ugovora resorni ministar Tomislav Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari