Sreda, 02.02.2022.

18:50

Oglasila se Srbija o sukobu u Ukrajini

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) saopštilo je svoj stav o sukobu u Ukrajini.

Izvor: B92, Tanjug

Oglasila se Srbija o sukobu u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / MARKO DJOKOVIC

Kako se navodi, Srbija se zalaže za mirno rešenje situacije između Rusije i Ukrajine, a istaknuto je i da bi se eskalacija sukoba između te dve zemlje negativno odrazila na spoljnu politiku Beograda.

"Potrebno je spustiti tenzije i dati šansu diplomatiji. Verujemo da će intenzivna diplomatska aktivnost uroditi plodom i da će doći do smirivanja tenzija, kao i da će šira eskalacija sukoba biti izbegnuta", navodi se u pisanom odgovoru MSP "Glasu Amerike".

U saopštenju srpskog ministarstva se dodaje da bi se potencijalna eskalacija sukoba na relaciji Moskva–Kijev negativno odrazila na spoljnu politiku Srbije, imajući u vidu da su u pitanju dva prijateljska i bratska slovenska naroda Srbije.

"Srbija nije ni na koji način deo političkog ili bilo kakvog drugog konflikta između Rusije i Ukrajine. Nismo i nećemo biti deo problema, a spremni smo da budemo deo rešenja koje će podrazumevati smirivanje tenzija", zaključuje se u saopštenju Ministarstva

SAD i pojedine evropske zemlje optužuju Rusiiju da planira invaziju na Ukraijinu i da je zato na granici sa tom zemljom rasporedila više od 120.000 vojnika.

Moskva negira da planira invaziju, ali od Zapada traži garancije da Ukrajina neće biti članica NATO-a, o čemu su zapadne zemlje odbile da pregovaraju, podseća Vois ov Amerika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

21 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: