Dejan Davidovac (©Star Sport)
Dejan Davidovac (©Star Sport)

Nešto više prolivenog znoja za nastavak tradicije: Lazić načeo, Davidovac dokrajčio Mornar

Vreme čitanja: 4min | ned. 30.01.22. | 18:47

Trinaesti uzastopni regionalni trijumf, treći u svim takmičenjima - savršen štimung pred dolazak milanske Olimpije na isto mesto (utorak, 19.00)

Zaboravili su košarkaši Crvene zvezde kako je to igrati u Beogradu i pred svojom publikom. Zbog rasporeda, a pre svega problema sa koronom prošlo je tačno mesec dana od poslednjeg takmičarskog meča u dvorani Aleksandar Nikolić i poraza od Zenita. Za razliku od nekih prethodnih duela večeras se Zvezda kao domaćin nešto više oznojila protiv Mornara, ali je nastavila tradiciju. Osam susreta i osam pobeda - 81:74 (22:19, 19:19, 20:12, 20:24).

Trinaesti uzastopni regionalni trijumf, treći u svim takmičenjima - savršen štimung pred dolazak milanske Olimpije na isto mesto (utorak, 19.00). Mogla je Crvena zvezda utakmicu da reši i mnogo ranije, ali ponovo je izostanak šuterske rutine uticao da se period rezultatske neizvesnosti donekle produži i Mornar zadrži nadu da može do prvog brejka u međusobnim okršajima. Bez Ognjena Kuzmića, koji je iz predostrožnosti propustio meč, Zvezda se odlučila za nešto više šuteva. Onima koji su derbi pratili sa tribina verovatno nije bilo svejedno, ali bar je posle dugo vremena postojala određena doza misterije oko konačnog ishoda.

Izabrane vesti

Ponovo su potezi kapitena Branka Lazić bili pokretačko gorivo. Trojka na kraju treće deonice za prvu dvocifrenu prednost (61:50), te još jedna kojom je odbio poslednji nalet gostiju u poslednjoj četvrtini za 64:55 čovek sa decenijskim stažom na Malom Kalemegdanu otvorio je put ka novom pozitivnom rezultatu. Zato je i pozdravljen velikim aplauzima pošto je odlazio na klupu za rezerve, u momentu kada je Zvezda već imala deset razlike u rukama. Upisao je svoju četvrtu dvocifrenu partiju u ABA ligi za ovih 16 utakmica, šestu u svim takmičenjima, a sa 13 poena (3/7 za tri) poravnao ovogodišnju "maksimalu" u napadu.

Kapiten Branko Lazić (©MN Press)Kapiten Branko Lazić (©MN Press)

Sličan tretman dobio je i najefikasniji Zvezdn igrač - Dejan Davidovac. Momak iz Zrenjanina ubacio je 18 poena, što mu je statistički druga najefikasnija partija sezone posle 19 na gostovanju Krki. Ipak kako je u Novom Mestu 14 poena ubacio sa linije slobodnih bacanja, slobodno može da se konstatuje kako mu je ovo bilo sveukupno najbolje ofanzivno izdanje u protekla četiri meseca. "Pronašao" ga je trener Radonjić kao nisku peticu, dobio nešto drugačijeg čoveka unutra, a njemu je izgleda to baš prijalo...

Kapiten je u nisku minijatura dodao i lepu asistenciju upravo za Davidovca, koji je zatim imao ukradenu loptu i trojku za 69:58, na sedam minuta do kraja. Nisu se Barani predavali, ali kako je vreme prolazilo sve se više osećala razlika u pripremi i pre svega da je Zvezda ovakvih završnica imala u izobilju... Davidovac je vezao osam poena, od čega dve trojke kako bi osigurao sigurnu distancu, a Lazićev treći dalekometni hitac doneo je i najveću prednost na utakmici – 75:60. Mornar je do kraja odigrao maksimalno i najviše zahvaljujući poenima Aleksandra Lazića i Vladimira Mihailovića učinio poraz podnošljivijim.

Crveno-belima je večeras nedostajao neko kao Vladimir Mihailović, neko ko bi bio raspoložen na strelištu i cepao mrežicu. Jeste na kraju delimično umanjio procente uspešnosti, ali Mihailović je bio prva violina ne samo Mornara, već i utakmice u napadu. Izjednačio je rekord karijere sa 26 poena koji je postavio pre samo mesec dana takođe na gostovanju, ali u pobedi nad Studentskim centrom. Najveće zasluge nosi što je Mornar uopšte bio živ do poslednje četvrtine, a da je imao bar još jednog raspoloženog saigrača možda bi derbi imao i dramatičniji kraj. Ovako, 26 poena ubacio je uz 10/19 iz igre i 4/10 za tri u 33 minuta na parketu. Uz Mihailovića dvocifreni su bili još Sead Šehović sa 12 i Nemanja Gordić sa 10 poena, koji je dopisao i sedam asistencija.

Dejan Radonjić je ostao veran ideji da maksimalno rasporedi minute u ABA ligi. Tako su Mitrović i Kalinić odigrali najviše, skoro po 26 minuta, dok je Majk Cirbes sam sebi oduzeo vreme na parketu zbog brzih faulova. Nemački reprezentativac jedini je koji se kod Zvezde nije upisao u listu strelaca. Svi ostali imali su bar po dva poena. Uz Davidovca i Lazića preko dvocifrene granice išao je Kalinić sa 11 poena. Mitrović je uz šest poena imao i osam skokova. Nikola Ivanović ostao je na dva poena, ali i osam razigravanja. Stefan Marković ih je imao pet, uz isti broj poena. Crveno-beli na kraju su ubacili 13 trojki iz 30 pokušaja za 43 odsto uspešnosti, dok je unutar polukružne linije bilo dosta slabije – 13/36 (36 odsto).

Sledeći meč Crvena zvezda igra u utorak od 19 časova, kada je gost Beograda Olimpija iz Milana. Dva dana kasnije stiže Monako, a duel sa Megom Mozzart igra se narednog ponedeljka...

ABA LIGA - 18. kolo

Petak

Krka - Partizan 63:79

/Stipčević 15 - Koprivica 15/

Split - Igokea 89:77

/Šorter 26 - Jošilo 17/

Borac - Zadar 79:73 (65:65)

/R. Đoković 18 - Tompson 17/

Subota

Cibona - Studentski centar 90:75

/Gegić 18 - Kamenjaš 20/

FMP - Mega Mozzart 79:86

/Džons 21 - Simanić 15/

Nedelja

Crvena zvezda - Mornar Bar 81:74

/Davidovac 18 - Mihailović 26/

19.00: (1,45) Budućnost (15,0) Cedevita Olimpija (3,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Dejan RadonjićDejan DavidovacOgnjen DobrićVladimir MihailovićNemanja GordićStefan MarkovićLuka MitrovićNikola KalinićABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara