Foto: Reuters
Foto: Reuters

A nekad je bila ubica favorita: Peru utišao Barankilju, Kolumbija šestu vezanu utakmicu nije dala gol

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.01.22. | 00:04

Selekciji Reinalda Ruede ozbiljno visi plasman na Mundijal

Na prethodna dva Svetska prvenstva Kolumbija se plasirala bez većih problema. Štaviše, važila je za favorita iz senke oba puta, tim sposoban da uz malo sreće eliminiše doslovno svaku ekipu. U Brazilu je pre osam godina ostvarila istorijski uspeh (ispala u četvrtfinalu od domaćina), pre četiri u Rusiji izmaltretirala Englesku u osmini finala (pala posle penala). Ipak, vreme jedne zlatne generacije je izgleda prošlo.

Aktuelna Reinalda Ruede je neretko nemoćna i protiv rivala iz Južne Amerike. I kao takva vrlo lako bi mogla da propusti narednu kokntinentalnu smotru. U direktnom okršaju za jednu od prvih pet pozicija popularni Kaefeterosi su minimalnim rezultatom izgubili od Perua i doveli u pitanje plasman na Mundijal u Kataru - 1:0 (0:0).

Izabrane vesti

Nakon 15 odigranih utakmica Kolumbija je šestoplasirana sa 17 bodova, dva manje od Urugvaja koji je na petom mestu, poslednjem koje vodi na Svetko prvenstvo, odnosno tri iza Perua koji se pobedom u Barankilji probio na četvrtu poziciju. Ipak, daleko od toga da je bilo šta rešeno. U preostala tri kola Peru igra sa Ekvadorom, Urugvajem i Paragvajem od kojih samo poslednjepomenuta nema realne šanse za plasman dalje, dok Kolumbiji predstoje okršaji sa Argentinom kao najtežim rivalom, te prežaljenim kakvi su Bolivija i Venecuela.

Ona Kolumbija od pre četiri godine bi takve rutinski precrtala i overila kartu koja joj, gledajući isključivo imena na papiru, svakako pripada. Ipak, Kafeterosi više nisu napadačka sila kakva su nekad bili. Zaboravili su kako je uopšte zatresti protivničku mrežu - bukvalno. Večerašnja utakmica bila je šesta uzastopna kvalifikaciona na kojoj Hames Rodrigez i drugari nisu postigli gol.

Uzalud Ruedi što mu svi do jednog iz startne postave, izuzev upravo Rodrigeza, za hleb zarađuju u Evropi. I to ne bilo gde, već u Napoliju, Juventusu, Totenhemu, Portu, Zenitu, Evertonu... Kolumbiju više ne krasi kohezija kao nekada, nema lepršavog, atraktivnog fudbala. A kada pored svega toga nema ni Atalantinog napadačkog dvojca Murijel - Zapata - nije ih bilo zbog povreda - oštrica dodatno otupi. Mada, kao što rekosmo, Kolumbija se već duže vreme ne snalazi u protivničkom šesnaestercu.

Večeras 30 udaraca ka golmanu Perua Pedru Galjezeu - i slovima, TRIDESET - ali samo dva u okvir protivničkog gola. Pride, najveća pretnja po pomenutog golmana Orlando Sitija bio je njegov saigrač iz odbrane Luis Abram koji ga je u nameri da izbaci jedan centaršut u 77. minutu umalo savladao.

Peru na drugoj strani - jedan udarac u okvir kolumbijskog gola. Dovoljno da savlada Davida Ospinu. Igrao se 85. minut, Kristijan Kueva je na sredini terena uradio najveći deo posla, odličnim prijemom izbacio čuvara i pravovremeno poslao pas ka Edisonu Floresu, a napadač Di-Si Junajteda uhvatio Ospinu na krivoj nozi i udarcem u bliži ugao lansirao Peru na četvrto mesto.

JUŽNA AMERIKA, KVALIFIKACIJE ZA SP U KATARU – 15. KOLO

Četvrtak

Ekvador - Brazil 1:1 (0:1)

/Tores 75 - Kazemiro 6/

Paragvaj - Urugvaj 0:1 (0:0)

/Suarez 50/

Petak

Čile - Argentina 1:2 (1:2)

/Bereton 21 - Di Marija 10, Martinez 34/

Kolumbija - Peru 0:1 (0:0)

/Flores 85/

23.00: (1,90) Venecuela (3,60) Bolivija (4,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za svetsko prvenstvoKvalifikacije za SP 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara