Ajkule menjaju rute zbog klimatskih promena 1Alkule, ilustracija (Foto: Pixabay), izvor: rtcg.me

Nova studija je otkrila da se sezonsko prisustvo tigrastih ajkula proširilo u severozapadnom Atlantskom okeanu tokom poslednjih nekoliko decenija. Ova velika ekspanzija ka severu bila je vođena klimatskim promenama, posebno ukupnim zagrevanjem velikog morskog ekosistema everoistočnog kontinentalnog pojasa SAD- a, otkrili su naučnici u istraživanju objavljenom u časopisu “Global Change Biology”.

„Naši podaci o obeležavanju i uzorkovanju kretanja tirgastih ajkula pokazuju da su one uvjek provodile vreme na severnim geografskim širinama, barem do 1960-ih i 1970-ih godina“, rekla je Kami Mekandles, koautorka studije i voditeljka programa “NOAA Fisheries’ Apek Predators”.

Ona je pojasnila da sada tigraste ajkule ne samo da stižu ranije, već provode više vremena na severnim geografskim širinama zbog zagreavanja okeana.

Tigraste ajkule su migratorna vrsta sa distribucijom koja se proteže od Kejp Koda, Masačusetsa do Floride i Meksičkog zaliva.

Više vole toplu vodu (21 stepen ili topliju).

Naučnici zaključuju da ovaj rad predstavlja empirijske dokaze o klimatskim promenama u distribuciji i vremenu migracije za predatora na vrhu morskog lanca ishrane.

Uticaji klimatskih promena na sjeveroistočni ekosiste

Globalni okean se stalno zagreva od 1970-ih.

Neke od najvećih stopa promena su u produktivnim oblastima kao što je veliki morski ekosistem severoistočnog kontinentalnog pojasa SAD.

Istraživanja su dokumentovala neke klimatske promene u distribuciji morskih vrsta, ali one su veoma varijabilne među taksonomskim grupama i okeanskim regionima.

Ključni prioriteti istraživanja su određivanje brzine i pravca pomeranja dometa i razumevanje mehanizama koji ih pokreću.

„Ovo istraživanje naglašava važnost nastavka dugoročnih programa prikupljanja podataka, kao što je naš Kooperativni program označavanja ajkula, kako bi se pomoglo u praćenju distribucije vrsta i migracija kako se njihovo okruženje nastavlja menjati“, navodi Mekandles.

Promene u distribuciji utiču na odnose predator-plen, kada i gde dolazi do sukoba između ljudi i divljih životinja i druge faktore.

Ovakva istraživanja, koja identifikuju efekte klimatskih promena na vrstu, omogućavaju menadžerima resursa da uočene promene distribucije uključe u odluke upravljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari