Andreas Palička (©Reuters)
Andreas Palička (©Reuters)

Palička i hobotnica i golgeter, Gotfridson ubica: Švedskoj drama protiv Francuske i finale (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 28.01.22. | 22:25

Selekcija Tri krune napada peto zlato i brani od Španaca sopstveni rekord

Projektovano je finale Danska – Francuska, predviđana je repriza finala Olimpijskih igara, ali u velikom finalu Evropskog prvenstva u Budimpešti neće igrati nti jedna od pomenutih selekcija. Španija je otpisala svetske šampione, priredila je iznenađenje, a precrtani su i Galski petlovi. Juriće Crvena furija treću uzastopnu evropsku titulu protiv vlasnika rekorda – Švedske. Andreas Palička zaustavio je Nikolu Karabatića, najvećeg svih vremena, a Jim Gotfridson nametnuo se kao lider selekcije Tri krune i u polufinalu je rafalom pokosio Francuze – 34:33 (17:14).

Veliko srce ima Švedska, a duša skandinavske selekcije je Andreas Palička. Vratio se golman Šveđana za polufinale među stative, nepoznanica je bila u kojoj meri je spreman i razgiban... Za olimpijske šampione bio je nerešiva enigma. Izrastao je Palička u heroja, bio je meč-viner. Vensan Žerar i Vesli Pardan bili su skamenjeni, Andreas Palička bio je kao hobotnica. Sakupio je 12 odbrana, a presudna je bila ona u poslednjem minutu. Imala je Francuska priliku da odvede meč u produžetak, Ludovik Fabregas je okrenuo čuvara i pucao - pravo u Paličku.

Izabrane vesti

Izluđivao je Palička šutere Francuske, ali i njegovog kolegu Žerara na suprotnom golu. Nije samo skidao šuteve, nego je i pogađao. U maniru najboljih golgetera. Tri puta je u prvom poluvrmenu Palička sa celog terena matirao Vensana Žerara, koji je paradama ulepšavao pogotke. Jedno vreme je prvi golman Švedske bio najbolji strelac svog tima! Od prvih 10 golova Švedske skrojio je tri i neverovatnom energijom, odbranama i pomenutim golovima pokrenuo je svetskog vicešampiona.

Vratila se selekcija Tri krune iz minusa od četiri gola i na krilima Jima Gotfridsona, majstora ove igre, u velikom stilu uletela u finale. Rukomet je, ipak, skandinavski sport i postalo je nezamislivo da makar jedna reprezentacija sa severa Evrope ne igra u finalu nekog velikog takmičenja. Švedska ide po peto evropsko zlato, priredila je senzaciju, bacila je na kolena moćne Francuze. I sve to postigla je bez dva startna krila – Hampusa Vanea, najboljeg strelca, i Niklasa Ekberga. Ali, i srednjeg beka Feliksa Klara. Podvig nad podvizima.

Nikola Karabatić (©Reuters)Nikola Karabatić (©Reuters)

Ubilački instinkt Gotfridsona i sjajni Lukas Pelas bili su nerešiva enigma za Vensana Žerera u prvom, a Veslija Pardana u drugom poluvremenu. Promenom golmana Francuzi ništa nisu dobili, ni Pardan nije uspeo da ih razdrma. Žerar je sada već tradicionalno očajno branio u velikoj utakmici, a sa mizerne četiri odbrane golmana na celom meču – jedna bitna Žerara u finišu – Galski petlovi nikako nisu mogli u finale. Sve što su Šveđani šutnuli završilo je u golu. Retko se viđa ovakva nemoć golmana na ovom nivou.

Nikola Karabatić bio je odsečen, izborio se za svega tri šuta – postigao je jedan gol. Premalo za utakmicu ovakvog ranga. Nije se proslavio ni Dika Mem, koji je bio tek nešto bolji – dva gola iz šest pokušaja – a u prvi plan izbio je Ajmerik Min. Budućnost francuskog rukometa je srednji bek. Zajedno sa Igom Deskom vukao je Galske petlove, postigli su po osam golova. Nagovestio je Min da bi u nadolazećim godinama mogao da bude pokretačka snaga Francuske.

Karl Vilinijus (©Reuters)Karl Vilinijus (©Reuters)

Savršen meč odigrala je najbolja defanzivna ekipa na turniru. Jedino tako mogla je da bude na nivou Francuske. Bila je tačna Švedska kao sat. Tek povremeno iskakala je iz šina. Dogodio joj se pad u poslednja dva minuta privođstvo dva razlike, Dilan Nai i Ajmerik Min udahnuli su novi život Francuskoj, ali došao je trenutak da ponovo zablista Andreas Palička. Odmarala je „jedinica“ Švedske, nije bio Palička spreman da odigra ceo meč posle boravka u karantinu... Ali, kada je bilo najpotrebnije bio je najbolji. Uhvatio je Ludovika Fabregasa, sprečio je produžetak spektakla i postao je heroj nacije. U Mađarskoj, zemlji koja slavi čoveka u sivoj trenerci – Gabora Kiraljija. Sada se priča o još jednom. Večeras je najvažniji i najpoznatiji čovek u Švedskoj – Andreas Palička.

Odbrana Paličke izazvala je delirijum u velelepnoj areni u Budimpešti. Znali su rukometaši Švedske kako da proslave veliku pobedu nad Francuskom.

Jim Gotfridson varao je protivničke golmane devet puta, Lukas Pelas - otkrovenje u selekciji Tri krune - dodao je sedam golova i imao jedan promašaj, a Jonatan Karlsbogard je postigao pet. Karl Vilinijus je bio besprekoran - pucao je 4/4 - a u vrhu liste strelaca bio je i Andreas Palička sa tri gola.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – BUDIMPEŠTA

Petak

POLUFINALE

Španija - Danska 29:25 (13:14)

Francuska - Švedska 33:34 (14:17)

ZA 5. MESTO

Island - Norveška 33:34 (27:27, 12:16)


tagovi

Evropsko prvenstvo u rukometuep u rukometuRukometna reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija ŠvedskeNikola Karabatić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara