Ruski jurišni brodovi ušli u Sredozemno more; i nove ukrajinske jedinice spremne za pokret VIDEO

Usred tekućih tenzija između Rusije i Ukrajine, jedan broj ruskih amfibijskih jurišnih brodova ušao je u Sredozemno more i veruje se da idu ka Crnom moru.

Izvor: Novosti

Petak, 28.01.2022.

22:10

Ruski jurišni brodovi ušli u Sredozemno more; i nove ukrajinske jedinice spremne za pokret VIDEO
Ilustracija: Shutterstock/Olga.Reshetnyak

Kako je ranije rečeno više desantnih brodova klase Ropuča i jedan desantni brod klase Ivan Gren iz ruske baltičke flote prošlo kroz Lamanš.

Veruje se da amfibijska jurišna flotila ide ka Crnom moru, prenose "Novosti".

Desantni brod klase Ropuča može da transportuje 10 glavnih borbenih tenkova i 340 vojnika ili 12 BTR i 340 vojnika ili 3 glavna borbena tenka, 3 2S9 Nona-S, 5 MT-LB, 4 vojna kamiona i 313 vojnika ili 500 tona tereta. Klasa Ivan Gren može da transportuje 40 BTR ili IFV i 300 vojnika.

Nove ukrajinske jedinice koje su obučili Britanci spremne za pokret

Kijev sprema prebacivanje novih jedinica u Donbas koje su obučili britanski instruktori, izjavio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

"Pripremaju se nove brigade, jedna od njih je padobransko-desantna koju su obučili britanski instruktori u rejonu Centra za obuku u Lavovu, zatim planinsko-jurišna brigada i mehanizovana brigada", rekao je on za televiziju "Rusija 24".

Prema njegovim rečima, sve ove jedinice bi trebalo da se nađu u Donbasu nedaleko od kontakt linije. Ranije su se predstavnici stranke "Jedinstvena Rusija" u Državnoj dumi obratili rukovodstvu zemlje sa molbom da Rusija pomogne DNR i LNR isporukama određenih vrsta naoružanja radi povećanja njihove odbrambene sposobnosti pred mogućom agresijom.

Lider frakcije Vladimir Vasiljev je izjavio da Moskva ne može da prepusti Ruse koji žive u tim republikama samovolji kijevskog režima u uslovima agresije koju pripremaju ukrajinske vlasti.
Portparol Kremlja je istakao da je ruski predsednik Vladimir Putin dobro upoznat sa apelima ruskih poslanika da se pomogne samoproglašenim DNR i LNR isporukom oružja i dodao da takvi predlozi pokazuju da "građani Rusije i parlamentarci ne mogu biti ravnodušni prema sudbini stanovnika Donbasa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: