28. januar  2022. 21.31  | Izvor: RTV

Patrijarh Porfirije razgovarao sa odgovornim političkim ličnostima iz Crne Gore

PODGORICA -

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je razgovarao juče i danas, na njihov zahtev, sa odgovornim političkim ličnostima iz Crne Gore: potpredsednikom Vlade  Dritanom Abazovićem, ministrom prosvete, kulture, nauke i sporta dr Vesnom Bratić, predsednikom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem, vođama Demokratskog fronta g. Nebojšom Medojevićem,  Andrijom Mandićem i  Milanom Kneževićem, kao i ministrom poljoprivrede Aleksandrom Stijovićem i donedavnim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem, navodi se u saopštenju SPC.

Prvojerararh Srpske Pravoslavne Crkve je sa punim uvažavanjem i poštovanjem saslušao njihovo viđenje situacije i prilika u Crnoj Gori. Patrijarh Porfirije je svakome od sagovornika izrazio jedini mogući stav da se Crkva ni na koji način ne upliće u stranačka nadmetanja već da svoju brigu i molitve upućuje Spasitelju za dobro, mir i napredak svih građana Crne Gore.

patrijarh porfirije

Sagovornici Njegove Svetosti su se posebno interesovali za potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i Crne Gore. Patrijarh je obradovan činjenicom da svi njegovi sagovornici razumeju da je pitanje ravnopravnosti crkava i verskih zajednica civilizacijskog i demokratskog karaktera, a siguran je da će Temeljni ugovor biti potpisan čim se normalizuju političke prilike u Crnoj Gori, navodi se u saoštenju.