27. januar  2022. 03.50  →  14.57 | Izvor: RTV, Tanjug

Patrijarh Porfirije: Sveti Sava utemeljio sistem vrednosti srpskog naroda

NOVI SAD -

Patrijarh SPC Porfirije poručio je u Hramu svetog Save, čiji se praznik danas slavi, da je prvi srpski arhiepiskop i prosvetitelj ustanovio sistem vrednosti - Svetosavlje kroz koji je naš narod vekovima gradio svoje duhovno biće, svoju veru i kulturu, koja je prevazišla nacionalne granice.

Na prazničnoj liturgiji u Hramu svetog Save na Vračaru se zajedno molilo i pričestilo više hiljada građana, učenika i roditelja sa decom, a među njima je bio i najbolji teniser sveta Novak Đoković.

Patrijarh Porfirije je, nakon molitvenog dela, tokom propovedi čestitao školsku slavu Svetog Savu svim prisutnima i ostalim pravoslavnim vernicima širom zemlje i regiona.

"Danas se radujemo kao hrišćani, ali se radujemo i kao pravoslavni Srbi, jer danas slavimo rodonačelnika našeg roda. Slavimo onoga koji je ustanovio sistem vrednosti po kome se rađamo živimo i odlazimo sa ovoga sveta", kazao je Porfirije.

Zahvaljujući temeljima koje je postavio sveti Sava, istakao je Porfirije, srpska kultura prevazišala je nacionalne granice i postala deo sveopšte i svečovečanske baštine.

Naveo je da se o ovom svetitelju može govoriti sa raznih aspekata, od toga da je bio mudar čovek, preko toga da je bio veliki diplomata i gradio mostove između ljudi i naroda, do toga da je gradio puteve, mostove i škole, kao i organizovao ekonomski život svoga naroda.

"Možemo govoriti da je sveti Sava bio čovekoljubiv,  filantrop i mirotvorac koji nije razlikovao ljude, već je u svakom gledao ikonu Božiju i jednako vrednog čoveka pred Bogom", rekao je patrijarh.

Takođe, istakao je da je sveti Sava na svom putu sretao ljude drugih religija i kultura, koji su ga istinski voleli, kao i kroz njega poštovali naš narod.

Osvrnuo se na to da se liturgija danas održala u sabornom hramu posvećenom ovom svecu i naglasio da se jačina naše vere ogleda u tome što je hram nikao na mestu gde su davno hteli da obezvrede značaj svetoga Save za srpski narod.

Takođe, Porfirije je rekao da je sveti Sava prosvetitelj, jer je svom narodu utemeljio pravoslavnu veru, koja predstavlja "poverenje u Božiju promisao i ljubav".

"Sveti Sava je uveo naš narod u veru koja je smisao postojanja, a ne tek neka metafizička sila", poručio je Porfirije i istakao da nam danas naša vera omogućava da rastemo u ljubavi, praštanju i miru.

Porfirije se učenicima obratio toplim rečima i tonom bliskom deci, te ih posavetovao da se, kada god imaju neki problem, molitvom obrate za pomoć duhovnom ocu srpskog naroda - svetom Savi.

Inače, Sveti Sava je bio najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko. Kada se zamonašio na Svetoj gori uzeo je ime Sava. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i autokefalna Srpska pravoslavna crkva.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.

Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, sveti Sava je osnovao manastir Hilandar i izgradio još 14 manastira, zbog čega je ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj gori. Sava je preminuo 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu.

Knez Miloš Obrenović je 1823. godine naredio da se Dan Svetog Save obeležava kao školska slava u Srbiji.

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu, 2. januara 1840. godine, odlukom Sovjeta Knjaževstva Srbskog i iste godine proslavljan u Kragujevcu i Beogradu.

U odluci Popečiteljskog presvještenija predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada mora svečano proslavljati.

Savindan je nenastavni dan.

Petković: Svetosavlje da bude duhovna sila koja će da nas sabira

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je u ime kancelarije i u svoje ime svim učenicima na Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji, koji Svetog Savu obeležavaju kao školsku slavu, kao i svim pravoslavnim vernicima, čestitao Savindan.

"Rastko Nemanjić je, kao što je rekao Vladika Nikolaj, “najlepše srpsko dete”, koje je darovano Bogu i koje je Bog darovao nama, Srbima. U razgranatoj i zlatom izvezenoj lozi Nemanjića, Sveti Sava je njen koren i njeno ishodište", naveo je Petković u čestitki, saopšteno je iz Kancelarije.

On je rekao da je Sveti Sava "naša večita priča, nikada do kraja ispričana i završena".

"Stojeći pred njegovim delom kao pred ogledalom, u njemu sagledavamo našu prošlost, našu istoriju, u njemu se ogledamo i mi sami, onakvi kakvi jesmo danas, ali i kakvi ćemo biti sutra, jer on nije postojao i iščezao, već on jeste i uvek će biti tu, među nama. U današnjem vremenu velikih iskušenja i izazova on je naš savremenik, koji nam je potreban, kao putokaz i duhovna svetlost na prosvetiteljskom, duhovnom, moralnom i svakom drugom, životnom planu", ukazao je Petković.

On je istakao da je zato misija u Kancelariji za Kosovo i Metohiju da obnavljaju i grade škole, kulturne centre i obrazovne ustanove u pokrajini, da stvaraju uslove i ulažu u savremeno i kvalitetno obrazovanje budućih naraštaja, "jer ćemo samo tako ostati na istinskom putu svetosavlja".

"Tokom vekova se njegov pečat utiskivao na sve što je srpsko, kao zaštitni znak celog naroda i njegov duhovni i moralni stub. Kada smo kroz istoriju doživljavali najveće nesreće, ime Svetog Save smo prizivali u pomoć, u najvećim posrnućima s njim smo vaskrsavali, u našim mnogobrojnim, tragičnim seobama njega smo nosili kao najveću svetinju i dokle smo mi stizali u našim rasejanjima, dotle se njegovo ime pročulo i njegov pepeo razvejao", kazao je Petković.

On ističe i da nas od Svetog Save niko nije lepše svetu predstavio.

"Gde se on pojavljivao, tamo su se zavađeni mirili, neprosvećeni postajali učeni, razbraćeni su ponovo postajali braća... Međusobna sloga i poštovanje temelj su na kome stoji sve ono što je Sava zidao.

On je naš prvi verski poglavar, prvi državnik, prvi prosvetitelj, diplomata, lekar, zakonopisac... utemeljitelj naše duhovne istorije i neprekidne svesti o srpskoj državi, koja je zapisana u predanju i knjigama starostavnim. Načela pravde, prava, slobode, mudrosti i ljubavi ugradio je Sveti Sava u temelje srpske države, a njegova politička filozofija objedinila je kasnije ono najbolje i najlepše u srpskoj državnoj tradiciji", navodi Petković.

"Danas su u Svetom Savi sabrana sva vremena, povezani su vekovi, ukrštene su naše istorijske sudbine i sva naša pokolenja, što se u ovim vremenima zasigurno najneposrednije oseća na Kosovu i Metohiji", istakao je.

"Zato neka svetosavlje ostane duhovna sila koja će nas sabirati oko naše istorije, kulture i identiteta, a Sveti Sava neka prosveti naša srca i razum i neka nas blagoslovi verom, mirom i slogom", poručio je Petković.

Srodne vesti