Miloš Degenek (©Reuters)
Miloš Degenek (©Reuters)

Povratak Rogića i Degeneka: Australija s trojicom Srba bez prava na grešku

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.01.22. | 23:35

Ukoliko žele da ostanu u trci za direktan plasman na Mundijal, Sokerusi protiv Vijetnama i Omana ne smeju da izgube ni bod.

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Za fudbalsku reprezentaciju Australije dolaze odlučujući dani u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Ukoliko žele da sačuvaju šanse da se direktno plasiraju na Mundijal, Sokerusi danas (10.10 časova) moraju da pobede Vijetnam u Melburnu, a četiri dana kasnije i Oman na gostujućem terenu.

Izabrane vesti

Samo sa maksimalnih šest bodova iz mečeva s ova dva rivala, biće u ravnopravnoj borbi sa Saudijskom Arabijom i Japanom, za jednu od dve pozicije koje vode u Katar bez igranja interkontinentalnog baraža. Upravo dva direktna konkurenta biće rivali Ausralije u martovskom, poslednjem kvalifikacionom prozoru.

Selektor Australije Grem Arnold napravio je čak deset promena u sastavu, u odnosu na prethodne dve utakmice u kojima su njegovi izabranici sa samo dva boda iz mečeva sa Kinom i Saudijskom Arabijom prosuli sve što su perfektno odradili pre toga. Na spisak državnog tima vratio se plejmejker Tom Rogić, koji je prošlo okupljanje propustio zbog povrede.

Pored veziste škotskog Seltika, čiji su organizatorski kvaliteti od ogromnog značaja za australijski tim, ponovo su pozvana još dvojica igrača srpskog porekla - novi štoper američkog Kolumbusa Miloš Degenek i golman holandskog NEC-a Deni Vuković.

10.10: (1,18) Australija (7,25) Vijetnam (15,0)

I dok je Rogićevo mesto u startnih 11 zacementirano, Degenek može da se nada povratku u prvu postavu, pošto se Hari Sutar koji ga je i i istisnuo iz tima, teško povredio protiv Saudijske Arabije (prednji ukršteni ligamenti kolena) i za njega su ove kvalifikacije završene.

Selektor Arnold ponovo može da računa i na nekadašnjeg premijerligaškog igrača Erona Moja. Ofanzivni vezni kineskog Šangaj Porta se oporavio od povrede i gotovo sigutno će danas biti u startnih 11.

Pored Sutara, jedini standardan igrač koji će izostati danas je bek Aziz Behič, fudbaler turskog Girenspora, čiji je let iz Istanbula otkazan zbog snežne mećave koja je u ponedeljak pogodila grad na Bosforu. On će se priključiti reprezentaciji u Muskatu, gde Australija 1. fenruara igra protiv selekcije Omana.

Sokerusi se posle četiri i po godine vraćaju u Melburn, na stadion AAMI Park, na kojem su u kvalifikacionim utakmicama u protekloj deceniji zabeležili tri pobede iz isto toliko odigranih mečeva, i uz to postigli deset i primili četiri gola.

Na spisku Australije za mečeve s Vijetnamom i Omanom su - golmani: Met Rajan (Real Sosijedad), Deni Vuković (NEC Najmehen), Endi Redmejn (Sidnej). Odbrana: Aziz Behič (Girenspor), Rajan Grant, Džoel King (Sidnej), Rajan Mekgauan (Kuvajt SC), Miloš Degenek (Kolumbus), Trent Sejnsburi (Kortrajk), Fran Karacic (Breša), Kaj Rouls (Mariners). Sredina terena: Konor Metkalf (Melburn Siti), Ajdin Hrustić (Ajntraht), Eron Moj (Šangaj Port), Džejms Džego (Aris), Tom Togić (Seltik), Džekson Irvajn (St. Pauli), Rajli Mekgri (Midlsbro). Napad: Brendon Borelo (Dinamo Drezden), Martin Bojl (Al Fajsali), Mičel Djuk (Okajama), Kreg Gudvin (Adelajd), Metju Leki, Džejmi Meklaren, Marco Tilio (Melburn Siti).

GRUPA A

Četvrtak

13.00: (7,00) Liban (3,60) Južna Koreja (1,58)

15.30: (1,40) Iran (4,40) Irak (9,00)

16.00: (2,15) UAE (3,05) Sirija (3,90)


GRUPA B

Četvrtak

10.10: (1,18) Australija (7,25) Vijetnam (15,0)

11.00: (1,25) Japan (5,80) Kina (12,0)

18.15: (1,42) Saudijska Arabija (4,30) Oman (8,50)


Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Fudbalska reprezentacija AustralijeKvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara