NAJBOLJI KONJ JE IZ AMERIKE, ALI U KOREJSKOM VLASNIŠTVU! "Trijumfalna kapija" trka bez premca, Irac Rajan Mur najuspešniji džokej!
Foto: Profimedia

konjički sport

NAJBOLJI KONJ JE IZ AMERIKE, ALI U KOREJSKOM VLASNIŠTVU! "Trijumfalna kapija" trka bez premca, Irac Rajan Mur najuspešniji džokej!

Ostali sportovi -

Zbog povrede noge u četvrtak u Dovilu nije trčao četvorogodac Gideon Grej, čiji je vlasnik Slobodan Tešić nedavno odbio da ga proda za 22.000 evra!

Svetska federacija za galop (IFHA) i poznati brend satova iz Švajcarske "Lonžin", po deveti put su organizovali dodelu godišnjih nagrada. Ovaj put je događaj bio virtuelan, a u studiju u jednom od vekovima vodećih galopskih centara Njumarketu u Engleskoj, u ulozi domaćina je u svom rodnom mestu bila Frančeska Kumani, svetski poznato TV lice i ekspert za konjske trke, inače ćerka italijanskog trenera Luke Kumanija.

Najbolji konj po ocenama grupe prvoklasnih međunarodnih handikapera dolazi iz SAD - Niks Gou (ocena 129). Radi se o petogodom "sivcu" u treningu kod Breda Koksa, a u vlasništvu Korejskog državnog organa za konjske trke! Prošlu godinu je pobednički započeo na nekada najskupljoj trci na svetu "Pegazus vorld kup" na Floridi, a završio trijumfom u najvažnijoj američkoj trci na pesku "Briders kup - klasik" (šest miliona dolara).

Rajan Mur
foto: Profimedia

Najuspešniji džokej je Irac Rajan Mur, prvi jahač kod jednog od najboljih trenera na svetu i godinama neprikosnovenog u Irskoj Ajdena O`Brajena. Ovo je Muru treća titula i sa trona je skinuo legendarnog Italijana sa stalnim angažmanom u Engleskoj Lanfranka `Frenkija` Detorija, koji je rado viđen gost na najpoznatijim hipodromima širom sveta.

Trijumfalna kapija
foto: Profimedia

Peti put je za najbolju trku na svetu proglašena čuvena "Trijumfalna kapija", čiji je senzacionalni pobednik u jubilarnom stotom izdanju na teškoj travnatoj stazi pariskog hipodroma "Lonšan", pred 50.000 gledalaca, bio nemački konj Torkvator Taso (džokej Rene Pišulek, trener Marsel Vajs, ergela Auenkele). Ova najprestižnija svetska trka i najskuplja u Evropi (nagradni fonf pet miliona evra), čiji je glavni sponzor država Katar, na zadovoljstvo dugogodišnjeg predsednika Francuskog galopa barona Edvarda de Rotšilda, jubilarno izdanje, kome je prisustvovala i britanska princeza Ana, bilo je antologijsko.

Slobodan Tešić
foto: Beogradski džokej klub

U Francuskoj je u Dovilu u četvrtak trebalo da trči četvorogodi zekan Gideon Grej (ostvario dve pobede na Beogradskom hipodromu prošle godine sa jahačem Milošem Milojevićem Strujom), ali je italijanski trener Đanluka Bjetolini morao da ga ispiše iz trke zbog povrede noge na pariskom hipodromu "Mezon-Lafit", gde je u treningu. Za Gideona Greja je posle njegove druge, inače prodajne, trke u Dovilu, ponuđeno 22.000 evra, ali je vlasnik Slobodan Tešić odbio ponudu! Tešić je potvrdio da će njegov drugi konj u Parizu, izvrsni Elijano, ove godine biti prijavljen za Italijanski derbi u Rimu.

Fejs Tajm Burbon ne startuje, Bazir u centru pažnje na "Vansenu"

Šokanntna vest dolazi iz Pariza, pred najveću kasačku trku na svetu Pri d`Amerik, na hipodromu "Vansen", jer je trener Sebastijen Guarato saopštio da dvostruki uzastopni pobednik i branilac trofeja, izuzetni kasač star sedam godina Fejs Tajm Burbon, neće startovati zbog povrede stopala!

Žan Mišel Bazir
foto: Profimedia

U centru pažnje svakako će biti sedmogodi kasač Fejdau Seven, jer će ga voziti najčuveniji francuski vozač sulki Žan Mišel Bazir, koji je u karijeri ostvario više od 6.500 pobeda! Koliko je Bazir popularan u Evropi, pa i Srbiji, može se videti i po tome da je njegovo ime jednom kasaču, koji je uspeo da pobedi u jednoj trci na Beogradskom hipodromu, dao Aleksandar Radovanović, vrhunski ekspert za konjički sport, koji je odrastao i živi pored hipodroma kraj Careve ćuprije.

Pastuv Blu Koral u Žljebovima u Republici Srpskoj

Jedan od najboljih pastuva u Srbiji, 18 godina star Blu Koral oždrebljen u Irskoj, premešten je na imanje kod Miodraga Malovića u Žljebovima u Republici Srpskoj. Blu Koral je kao pastuv bio aktivan osam godina u Češkoj (2011-2019), a pre dve godine je doveden na privatnu ergelu "Lastin put" u Beliću kod Valjeva, čiji je vlasnik Vladan Damjanović, jedan od osnivača i čelnika Udruženja vlasnika galopera u Srbiji.

Blu Koral je 2008. bio galoper godine u Češkoj! Kao trkač je imao 26 startova i devet pobeda, a u trkačkoj karijeri je zaradio 127.100 evra. Odgajivač je irska štala "Bejli linč", a njegov vlasnik je srpski biznismen iz Praga Andrija Popović.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track