Roni (©Reuters)
Roni (©Reuters)

Počinje Paulista, a Palmeiras već ima tri boda

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.01.22. | 22:50

Verdao zbog obaveza već odigrao jedan duel i slavio, a noćas dočekuje Ponte Pretu u sklopu 1. kola državnog šampionata

Sa već osvojena tri boda, Palmeiras će noćas (01.15) na zvaničnoj premijeri saveznog šampionata, na stadionu Alijanc Park, u Sao Paulu, da dočeka Ponte Pretu, u utakmici koja je deo prvog kola grupne faze prvenstva Paulista.

Državno prvenstvo Sao Paula, zadržalo je svoju tradicionalnu formulu, gde je 16 učesnika ravnomerno podeljeno u četiri grupe. U prvoj klasifikacionoj fazi, oni će se suočiti kroz jednokružan sistem. Međutim, neće biti utakmica između klubova u istoj grupi, što znači da jedan tim igra sa svim rivalima iz okolne tri. Posle 12. kola, prvoplasirana dva tima iz svake grupe idu u eliminacionu fazu takmičenja. Četvrtfinale i polufinale takođe će se igrati na jednu utakmicu, a odluka o domaćinu donosi se na osnovu broja osvojenih bodova u grupnoj fazi. Dva najlošija sastava u generalnom plasmanu ispadaju u niži rang.

Izabrane vesti

Pošto je morao da napravi mesta na dnevnom redu za takmičenje na Svetskom klupskom prvenstvu početkom februara, Palmeiras je utakmicu petog kola, koju bi tek drugog meseca u godini igrao protiv Novorizontina, odigrao prethodnog vikenda. Dakle, čak i pre zvaničnog početka šampionata Paulista 2022, što se dogodilo tek u utorak 25. januara, Verdao je već osvojio tri boda.

Igrajući u Novo Orizonteu, zabeležio je pobedu 2:0. Trener Abel Fereira iskoristio je startni tim koji je završio 2021. godinu, a koji će najverovatnije biti osnova i za klupsko Svetsko prvenstvo. Palmeiras nije pokazao neku sjajnu igru, iako je lopta provela mnogo više vremena (62%) u nogama igrača sa zelenim dresovima. Ipak, tehnički kvalitet je napravio razliku i Verdao je napravio dovoljan broj prilika, što je najvažnije, uspeo je da realizuje dva od osam upućenih šuteva ka golu Novorizontina.

01.35: (1,50) Palmeiras (3,80) Ponte Preta (6,50)

Zelene je u vođstvo doveo Ze Rafael u drugom minutu nadoknade prvog poluvremena. Čak i posle pauze, Novorizontino je na kraju uvideo kako se njegova defanzivna strategija raspala kada je postignut i drugi gol, čak i pre nego što je prvi minut drugog dela igre završen. Dudu je bio odgovoran za šut koji je loptu poslao u mrežu protivnika i tako ostavio Palmeiras na vrhu tabele Grupe C, u kojoj se nalaze još i Ituano, Mirasol i Botafogo. Uz tekuće obaveze, vrlo je verovatno da će Abel Fereira da rotira, izbegavajući istrošenost igrača koji još nisu u najboljoj fizičkoj kondiciji.

Za Ponte Pretu, utakmica ova utakmica označava početak sezone, posle godine koja nosi malo ili nimalo dobrih uspomena. Paulista iz 2021 godine Makaki neće ostati u lepom sećanju. Pod pretnjom ispadanja zbog sedam uzastopnih poraza, i sa osvojenih 13 bodova u poslednjih pet mečeva (četiri pobede, jedan remi) pomogao je timu da izbegne spuštanje u niži rang.

Ni pristup prošlogodišnjem izdanju Serije B nije bio kako su u snovima zamislili čelnici Ponte Prete. Zbog finansijskih problema, Makaka je, kao i u saveznom šampionatu, praktično ceo turnir provela u borbi da ne padne u Seriju C, i to u poslednjoj deonici šampionata, gde je uspela da u finalnih pet kola zabeleži tri pobede. Bilo je to dovoljno da se dođe do 49 bodova (ostvarenih iz 12 pobeda, 13 remija i čak 13 poraza), što je bilo šest bodova više od Rema, prvog kluba koji je završio ispod crte.

Za verziju prvenstva Paulista 2022. Ponte Preta je uključena u Grupu D, u kojoj su još Santo Andre, Red Bul Bragantino i Santos. Trener Žilson Klejna je zadržan, uprkos tome što je došlo do smene na poziciji sportskog direktora, koja je predata bivšem reprezentativcu i napadaču Sevilje Luizu Fabijanu, koji je bio skeptičan po pitanju nastavka saradnje sa trenutnim strategom. Ipak, trener je uspeo da obezbedi paket pojačanja. U klub iz Kampinasa stiglo je više igrača na različitim pozicijama. Među njima je i veteranski defanzivac Dede, koji posle operacije kolena nije igrao od oktobra 2019. Klub je takođe uspešno završio pregovore i sa napadačem Lukom, bivšim igračem Fluminensea. Golman Ivan, koga je omladinska reprezentcija Brazila često pozivala bio je nadomak kluba sa Mažestosa, ipak je u završnim pregovorima sa Korintijansom.

U poslednjih deset okršaja ovih timova, može se reći da je viđena apsolutna dominacija Palmeirasa, koji je zabeležio čak sedam pobeda. Sa druge strane, Ponte Preta je ostvarila tek dva trijumfa u pomenutom periodu, i obe su zabeležene još u sezoni 2017. Poslednji put kada su Makake slavile na Palestri Italija bilo je to još u oktobru 2015 godine.

------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

BRAZIL, PAULISTA - 1. KOLO

Utorak

Botafogo SP - Santo Andre 0:0

Sreda

Korintijans - Ferovijarija 0:0

Agua Santa - Sao Bernardo 0:1 (0:1)

23.00: (3,80) Internasional Limeira (3,25) Santos (1,97)

23.00: (2,45) Ituano (2,85) Novorizontino (3,10)

Četvrtak

01.35: (1,50) Palmeiras (3,80) Ponte Preta (6,50)

23.55: (3,30) Mirasol (3,00) RB Bragantino (2,25)

Petak

01.30: (4,70) Guarani (3,35) Sao Paulo (1,75)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

BrazilPaulistaPalmeirasPonte Preta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara