');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Slovenačka vlada NE RAZMIŠLJA o popuštanju mera: "To će biti moguće tek kada ovaj talas pređe vrhunac"

Slovenačka vlada ne razmišlja o popuštanju protivepidemijskih mera zbog izuzetno velikog širenja omikron varijante i bojazni da će se taj trend nastaviti.

foto Tanjug ap alexander zemlianichenko Foto: Alexander Zemlianichenko / Tanjug/AP
foto Tanjug ap alexander zemlianichenko

Kako je danas izjavio ministar zdravlja Janez Poklukar, popuštanje mera u sadašnjem trenutku bilo bi prerano i previše riskantno, s obzirom na to da se vrhunac ovog talasa epidemije očekuje u drugoj polovini februara.

Epidemija je još u porastu i beleži se 17.000 novozaraženih dnevno, a protekle sedmice hospitalizacija je bila za trećinu veća nego u prethodnoj nedelji, kazao je Poklukar, prenosi Hina.

Zbog toga i povećanog broja smrtnih slučajeva u protekloj sedmici neracionalno je sada razmišljati o relaksaciji mera.

- To će biti moguće tek kad ovaj talas pređe vrhunac i kad bude trebalo da se dogovori kako dalje - izneo je ministar u izjavi novinarima.

Premda je stepen hospitalizacije kod zaraženih omikron varijantom četiri puta niži nego kod delta soja, to bi uz sve veći porast dnevnih zaraza moglo značiti i 300 hospitalizacija dnevno, naveo je Poklukar primetivši da je ipak nezahvalno prognozirati kako će se to odraziti na stanje na odeljenjima intenzivne nege.

U Sloveniji je za poslednja 24 sata zabeležen novi rekord dnevnih slučajeva korona virusa - 17.491.

U bolnicama je trenutno 670 kovid pacijenata, od kojih 127 na odelenjima intenzivne nege.