Imir Gislason (©Reuters)
Imir Gislason (©Reuters)

Magnuson raspršio snove Crnogoraca o direktnom plasmanu na SP, Danci odlučuju o poslednjem polufinalisti

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.01.22. | 16:55

Island obezbedio treće mesto u grupi, mogao bi i u polufinale, ako Skandinavci nadigraju Francuze

Islanđani su uradili što je do njih, sada im preostaje da navijaju za Dance i da se nadaju da ih skandinavska selekcija neće prodati. Vratili su se Aron Palmarson i Bjerki Mar Alison i napravili su šou, ali zaštitno lice Islanda nije se promenilo ni po povratku sajnog levog krila i levog beka. Island je plesao po taktovima Omara Ingija Magnusona, koji je izrešetao Crnu Goru i produžio snove Ribara da mogu do borbe za medalju – 34:24 (17:8).

Sada će Island još više žaliti zbog poraza od Hrvatske. Ispustili su Islanđani dobijenu utakmicu, ali i šansu da sami odlučuju o svojoj sudbini protiv Crne Gore. Ovako, njihovu sudbinu na Evropskom prvenstvu kroje Danci i Francuzi. Pobedom Danske u polufinale ide – Island. Dok olimpijskog šampiona Francuze pobeda ili remi vode dalje.

Izabrane vesti

Crna Gora je uz Island apsolutni hin šampionata Starog kontinenta, ali četa Zorana Roganovića nije bila kadra da priredi još jednu senzaciju i tako potencijalno – zavisila bi od rezultata na meču Holandija – Hrvatska – uključi u bitku za petu poziciju, koja bi je odvela direktno na Svetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj. Ni nestvarna partija levog krila Miloša Vujovića nije pomogla Crnogorcima da naprave iznenađenje, jer ga je u potpunosti poništio Omar Ingi Magnuson.

Blistao je Magnuson na Evropskom šampionatu, “eksplodirao” je kada su Aron Palmarson i Bjerki Mar Alison dobili pozitivne testove na koronu. Vukao je Islanđane na svojim plećima i obezbedio im je minimum treće mesto u svojoj grupi, a vanserijskim izdanjem protiv Crne Gore izbio je na prvo mesto liste strelaca.

Božo Anđelić (©Reuters)Božo Anđelić (©Reuters)

Nebojša Simić vadio je “kestenje iz vatre” u prethodnim utakmicama, neverovatnom energijom i serijama odbrana pokretao je Crnu Goru, ali za Magnusona nije imao lek. Desni bek Islanda izmišljao je golove, pogađao je iz mogućih i nemogućih pozicija, i samo u četiri navrata njegove strele nisu pogađale metu. Spakovao je Crnogorcima kao od šale 11 golova i stigao do brojke od 49 pogodaka na Evropskom šampionatu. Pretekao je Poljaka Arkadijuša Morita – postigao 46 golova – i Holanđanina Kaja Smitsa, koji je zbog korone ostao na brojci od 45 na pet utakmica.

Omar Ingi Magnuson je realizovao 49 od 67 šuteva na turniru – 73,1 odsto – a još impresivnija predstava u prvom od tri današnja okršaja, poslednja u TOP 12 fazi, prikazao je Miloš Vujović. Crnogorsko levo krilo je početkom drugog poluvremena bilo nezaustavljivo, topilo je prednost Islanda… Ali, sam nije mogao protiv Ribara. Vujović je pogodio 11 od 13 šuteva, bacao se za loptu, završavao u reklamama i turnir je završio sa 41 pogotkom.

Reprezentacija Islanda (©Reuters)Reprezentacija Islanda (©Reuters)

Pojeli su Islanđani rivala u prvom poluvremenu, imali su mnoštvo kontranapada koji su proistekli iz agresivne odbrane, a Magnuson, Elison, Asgeirson i Palmarson pospremali su loptu u mrežu. Ostajao je Nebojša Simić na vetrometini, i za razliku od pređašnjih susreta nije uspeo da uđe u glavu protivničkim šuterima. Završio je meč sa svega tri odbrane i 10 odsto skinutih šuteva. Ni rezervni golman Nikola Matović nije mogao da promeni tok meča.

Imao je tim Gunara Magnusona velikih 10 golova prednosti u prvom poluvremenu, Crna Gora je u nastavku ludom serijom Miloša Vujovića, te kasnije golovima Boža Anđelića prepolovila razliku na semaforu, ali više od toga nije mogla. Dodao je Island gas u završnici, podigao je nivo obrtaja i meč je okončao sa maksimalnim plusom – onim pred kraj prvog dela igre.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – DRUGA RUNDA, 4. (POSLEDNJE) KOLO

Sreda

GRUPA 1 (BUDIMPEŠTA)

Crna Gora - Island 24:34 (8:17)

18.00: (6,25) Holandija (12,0) Hrvatska (1,17)

20.30: (1,85) Danska (8,00) Francuska (2,30)

***kvote su podložne promenama


Utorak

GRUPA 2 (BRATISLAVA)

Poljska - Španija 27:28 (13:14)

Nemačka - Rusija 30:29 (16:12)

Švedska - Norveška 24:23 (9:14)



tagovi

Evropsko prvenstvo u rukometuEHFrukometna reprezentacija crne gore

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara