Mihajlović: Ove godine više od 200 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Vrbasu, gde je obišla radove na rekonstrukciji vrtića u ovom gradu, da je unapređenje energetske efikasnosti nacionalni projekat koji znači smanjenje potrošnje energije i zdraviju životnu sredinu.

Ona je pre toga obišla i jedno od 35 domaćinstava u ovoj opštini koje je dobilo subvencije države za zamenu stolarije na porodičnoj kući.

„Pre šest meseci smo ovde potpisali ugovor i verujem da će sve biti gotovo u maju. Kada radovi budu završeni, videće se značaj unapređenja energetske efikasnosti. Umesto 8,6 miliona dinara, računi za toplotnu energiju biće 1,6 miliona. Emisija ugljen-dioksida će biti oko 70 procenata niža na godišnjem nivou. Razgovarala sam i sa penzionerkom Ankom, koja učestvuje u projektu zamene stolarije. Sve ovo radimo zbog građana i nastavićemo da subvencionišemo i zamenu stolarije, promenu kotlova za grejanje, kao i postavljanje solarnih panela. Jako je važno da građani prepoznaju značaj projekata i očekujemo da se na sledećem javnom pozivu, koji ka gradovima i opštinama raspisujemo krajem meseca, javi još veći broj građana. Obezbedili smo za ovu godinu više od 200 miliona evra u budžetu, jer je podizanje energetske efikasnosti važno kao da gradimo elektranu. Godišnje bacimo kroz prozor proizvodnju jedne elektrane, a unapređenjem energetske efikasnosti obezbeđujemo uštede i za domaćinstva i za državu“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će sledeći javni poziv za dodelu subvencija za postavljanje solarnih panela biti raspisan tokom februara i pozvala sve lokalne samouprave da se prijave.

Ona je istakla da će Ministarstvo obezbediti olakšice za nerazvijene opštine, kao i za socijalno ugrožene građane.

„Cilj je da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju. To je nacionalni interes i cilj, da u narednih nekoliko godina smanjimo potrošnju za najmanje 20 do 25 odsto, a računi će biti niži za 30, 40 procenata“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari