-

Kratki rezovi (januar): Da se smrzneš

Kratki rezovi januarNapolju možda jeste debeli minus, ali zato je na januarskoj listi „Kratki rezovi“ tek da se smrzneš, a razlog su lepota i snaga sjajnih regionalnih muzičkih prinova. Uživajte u prvom ovogodišnjem broju, pesmama starih znanaca, ali i nekih muzičara koje ćete tek otkriti i možda postati njihovi najtvrdokorniji fanovi.

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, nagradićemo banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 2. februara u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Mad Mags – Human heart

Da li su vam poznata imena Boris Eftovski i Margareta Samoran? Nisu? Nisu ni nama do skora bila. Iako su tu od 2017. godine, našoj redakciji privukli su pažnju na isteku proklete 2021. (prokletije od 2020) singlom “Human Heart” i njime nas primorali da zapamtimo, ako ne njihova imena, a ruku na srce stvarno je komplikovano, onda sigruno ime njihovog dua – Mad Mags. U čemu je štos sa ovom pesmom? Ona odiše spokojem, makar muzičkim, dok tekst nosi ljubavnu tenziju i išćekivanje stihom Don’t make me wait for you.

Početak pesme vas krivo može odvesti u poznatu stvar Elvisovog izvođenja, no sačekajte sekund da vas slajd gitara sklizne na Mad Mags put. Taman tad, doboš počinje da radi ono što svaki doboš najbolje radi – podržava. Podržava klavijaturnim tepisima igrađenu atmosferu, preko koje tanani ženski glas ogoljava način na koji se protagonistkinja oseća. U nekom trenutku otvara se prostor za bojazan da se čitava stvar pretvori u podlogu za guitar hero momenat, ali to se nije dogodilo, što ovoj pesmi daje dodatan smisao i pokazuje zrelost umetnika. Zbog toga, ova numera će vam prijati uz šolju čaja, toplotu i pogled kroz prozor na zimski, januarski dan.

Autopark – Umor rešava stvari

Dok ostatak sveta dočekuje Novu godinu, bend Autopark priprema, sada već tradicionalni, novogodišnji singl. Autopark je jedan od najnenametljivijih bendova na našim prostorima koji postoji isključivo zbog prevelike ljubavi prema muzici i vernih fanova, i koji uvek uspe da nas osveži i obraduje, a istovremeno i sumira utiske o protekloj godini. I sve to u samo jednoj pesmi. “Umor rešava stvari umesto tebe” je melodijski opuštajuća pesma koja vas njiše sve vreme i svojim senzibilitetom puni baterije optimizmom.

Mada, tekst u samoj svojoj suštini nije sladak i mio. Iz oštrog, ali uvek iskrenog pera frontmenke Ognjenke Lakićević nikada nećemo čuti isprane fraze i uspavanke prožete popularnom psihologijom, već šamar realnosti i upozorenja da ništa ne može samo od sebe da se reši. Nikako nemojte propustiti da odslušate ovu pesmu, jer Autopark ima posebnu želju za sve nas u sledećoj godini, ali i generalno dalje kroz život – “Pazi glavu..spasi sebe”.

War Engine – Weight of Green

Kada bi u nekom od okeana postojale struje koje se zovu hardcore i thrash metal, zasigurno bi postojao i vir nazvan War Engine, koji, kada bi vas progutao, izbacio bi vas gole na snežni put u Novom Sadu, tačno na lokaciju novog spota tog benda. Sakriven iza krcajućih rifova i, šta je to, pauza ritma na bubnjevima, nalazi se i kritički tekst nove pesme „Weight of Green“.

Inspirisana odnosom kompanija, kapitalizma, ali i samih državnih vlada prema prirodi i građanima, novosadska trojka vam objašnjava šta možete da očekujete u budućnosti, ako je uopšte i bude. Sami spotovi ovog benda, makar bili minimalistički poput ovog, nastavljaju da budu svojevrsna umetnička dela, a bežanje za goli život (ili golo bežanje za život, hm?) od kapitalističkih reflektora sjajno se uklopilo uz samu pesmu. I zato, „Live fast, before extinction, or expect – crucifixion“.

ŽEN – Krizantema

Sastav ŽEN pesmom “Krizantema” dokazuje da je za lepotu dovoljno samo nekoliko reči i hipnotišuća repetitivnost s par dinamičkih izleta koji najavljuju eksploziju. I kada se desi ta eksplozija bićete potpuno zakucani. Iako ste znali da će se desiti svakog trena, ona uprkos svemu iznenadi. Sjajno je kako devojke u ovoj pesmi uspevaju da vas potpuno uvuku u jedan svet u kom ne postoji ništa sem vaših misli i muzike koja ih “podmazuje”, a onda vas u treptaju oka prebace u novi svet gde postoji samo silina i lepota buke i harmonije koje čine da vaše misli iščeznu i da se potpuno prepustite plovidbi zvučnim talasima.

Kad je reč o tekstu, zaista je lepo videti kad se neko potrudi da od nekoliko pojmova ispriča tako jasnu priču koja je istovremeno otvorena za tumačenje iz bilo kog ugla. Svi će razumeti reči koje se koriste, ali je suština u tome koje ćemo im mi pripisati značenje u kontekstu. Sve u svemu, ova pesma je jedna prelepa vožnja koja nam dodatno rasplamsava misli i nestpljenje dok čekamo novi album ovog sastava najavljen za tekuću godinu.

Kevlar Bikini – Failing As An Adult

Niste više dete? Nesnađeni ste u životu? Roditeljima ste u imeniku upisani kao razočarenje? „Failing As An Adult“ je definitivno pesma za vas. Zagrebački hardcore/post hardcore/noise trio Kevlar Bikini u novom singlu sa izdanja „OPT-OUTism“ na veoma slikovit način opisuje kako to izgleda fejlovati kao odrasla osoba.

Uglavnom, ukoliko su vam očekivanja sve manja, prag tolerancije za neuspeh sve veći, ne uspevate da dođete do izražaja, ignorišete savete, pravite se da ste zauzeti da bi izbegli obaveze, glumite da ste zainteresovani i doktorirali ste klimanje glavom, odnosno ukoliko se jednostavno osećate kao da ste samo loše maskirani u odraslu osobu – našli ste svoju novu himnu. Ukoliko prilikom buđenja svakog jutra prvo vidite sunčeve zrake koji se probijaju kroz roletne i koji vam mame osmeh, a ne paučinu u ćošku i gomilu prljavog veša na stolici, onda ovo možda i nije pesma za vas.

Vever – Tatina košulja

Pojavio se novitet na beogradskoj muzičkoj sceni u vidu nostalgičnog lo-fi pop benda po imenu Vever. Njihov debitantski singl “Tatina košulja” objavila je hrvatska izdavačka kuća “Više manje zauvijek”, u čiji katalog se ovo izdanje ne uklapa toliko stilski, koliko idejno. Nostalgična nota, koja će ljubitelje ovog sentimenta odmah kupiti, dominira već od narativnog uvoda koji deluje kao da smo pustili epizodu “Grlom u jagode”, a ne singl iz 2022. godine.

Tematski se može shvatiti kao omaž svem licemerju novogodišnjih žurki i predimenzioniranosti očekivanja koja svi imamo za to jedno veče u godini, što ovo čini pesmom s kojom verujem da se svi mogu poistovetiti. Ko još nije proživeo bar jednu lošu ili razočaravajuću Novu godinu? Iako se ova tematika provlačila kroz istoriju pop i rok muzike, nije do sad iznesena na ovakav način. Izvedba, iako delimično traljava, doprinosi kompletnom doživlaju. Melodije konstantno na ivici falša i očigledna niskobudžetnost celog projetka uobličava ideju nostalgije i klinačke naivnosti. Sve zajedno, ovo je jedno prijatno mladalačko izdanje koje, za razliku og Nove godine, budi opravdana očekivanja za buduće radove beogradskih novajlija.

Autori: Uroš Matović, Damjan Jovanović, Andrea Ambruš, Branislav Cvetković, Mladen Milošević

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 2 years).

Ko je vaš favorit?

Mad Mags - Human heart
79.01%
Autopark - Umor rešava stvari
8.02%
Vever - Tatina košulja
6.17%
ŽEN - Krizantema
3.09%
War Engine - Weight of Green
2.47%
Kevlar Bikini - Failing As An Adult
1.23%