Capital.ba

Neosnovan zahtjev „Alumine“ za zabranu izvršnog postupka

24.01.2022. / 17:46

BANJALUKA – Ustavni sud BiH odbacio je kao neosnovan zahtjev kompanije „Alumina“ za donošenje privremene mjere kojom bi se zabranilo sprovođenje izvršnog postupka nad njenom imovinom, a koji je tražio fočanski „Pavgord“.

alumina

Foto: Alumina

„Pavgord“ na osnovu ugovora o zalozi vodi izvršni postupak prodajom i zapljenom udjela koje FG „Birač“ ima u „Alumini“, a na osnovu rješenja Osnovnog suda u Zvorniku. Na to rješenje se „Alumina“ žalila Okružnom sudu u Bijeljini, koji je žalbu odbio.

„Alumina“ je zatim uložila apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv rješenja suda u Bijeljini, a krajem godine je dostavila i dopunu apelacije za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud zabranio sudu u Zvorniku sprovođenje izvršnog postupka.

Zvornička kompanija je u apelaciji navela da se izvršenje ne može odrediti bez dokaza o osnovanosti i visini potraživanja s obzirom na to da se ne zna na osnovu čega je izvršni sud zaključio da je obavezan da tražiocu izvršenja plati sporno potraživanje i da trpi izvršenje na svojoj imovini.

Navela je i da da već ima otežan rad usljed dosadašnje pljenidbe njene pokretne imovine, kao i zbog prijetećeg nastavka pljenidbe, te da zbog saznanja njeniih poslovnih klijenata o svemu, već trpi višemilionsku štetu.

Međutim, Ustavni sud je naveo da apelnat nije ponudio relevantne razloge i dokaze zbog kojih bih trebalo donijeti privremenu mjeru.

„Ustavni sud ukazuje da u ovoj fazi postupka ne može razmatrati navode apelanta vezane za osnovanost izvršenja jer bi time prejudicirao odluku o meritumu apelacije. S druge stane, navodi o otežanom poslovanju, sami po sebi, ne mogu biti dovoljan razlog za usvajanje privremene mjere. Suprotno tumačenje vodilo bi zaključku da, u situaciji kad se apelanti pozovu na ovakve razloge, Ustavni sud uvijek mora udovoljiti ovakvom zahtjevu“, navodi se u obrazloženju odluke.

Okružni sud u Bijeljini prošle godine je potvrdio odluku zvorničkog suda kojom je u aprilu 2017. godine dozvoljena blokada računa „Alumine”, te dug te fabrike prema fočanskoj firmi sada iznosi oko 245,3 miliona KM.

Uprava „Alumine“ zbog toga je zatražila stečaj te fabrike.

Podsjećamo, „Pavgord“ je otkupio potraživanja Ukio banke od FG „Birač“ i njenih kćerki firmi u iznosu od 155 miliona KM i upisan je kao založni povjerilac, čime je stekao pravo da bude tražilac izvršenja.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!