Dostupni linkovi

Otkazani letovi u Istanbulu zbog snijega


Snijeg u Istanbulu 24. januara 2022.
Snijeg u Istanbulu 24. januara 2022.

Turske vlasti privremeno su obustavile sve letove sa aerodroma u Istanbulu zbog obilnih snježnih padavina u gradu. Zimsko vijeme otežalo je prevoz širom zemlje.

Obilne snježne padalvne zaustavile su neke od istanbulskih trajektnih linija, zatvorile ceste i uzrokovale probleme s vidljivošću vozačima.

Uprava za katastrofe i hitne slučajeve saopštila je da je širom zemlje oko 4.600 ljudi zaglavljeno zbog vremenskih neprilika, a više od 6.700 ih je prebačeno u skloništa, dok su hiljade kontejnera sa zalihama hrane isporučene onima kojima je potrebna.

Iz turskog avioprijevoznika Turkish Airlines saopšteno je da su sve letovi iz Istanbula otkazani do utorka kako bi osigurali "sigurnost putovanja i za naše putnike" i spriječili da ostanu zaglavljeni na aerodromima.

Guverner Istanbula Ali Yerlikaya rekao je na Twitteru da će radno vrijeme javnih institucija biti skraćeno, uz rano zatvaranje trgovačkih centara zbog snijega koji je zahvatio grad od oko 16 milijuna.

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu rekao je za Reuters da će snježne padavine, iako uzrokuju probleme s putovanjima, ublažiti suhe uvjete od ljeta kada je kapacitet brana pao na višegodišnje najniže vrijednosti.

"Istanbul ovisi o snježnim blagoslovima. Ako ne doživi svako godišnje doba kako je predviđeno, očekuju se različiti rizici", rekao je Imamoglu, dodajući da je u gradu zabilježeno nekih 10-15 cm snijega, a 25 cm u ruralnim područjima.

Očekuje se da će snijeg podići razinu vode u branama na oko 70 posto, kako nastavi padati i sljedećih dana, rekao je. “Na kraju, jako smo zadovoljni ovim snježnim padavinama”, rekao je Imamoglu.

Letovi u Istanbulu također su bili odgođeni u novembru zbog jakog vjetra zbog kojeg su četiri osobe smrtno stradale, a 19 ih je bilo povrijeđeno.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG