Sprečava rak dojke i debelog creva, jedete ga svaki dan, ali da li to radite ispravno?

Luk ima malo kalorija i bogat je kalijumom i vitaminima B6 i C. Pun je antioksidanata koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala i pomažu u obnavljanju i zaštiti oštećenih ćelija u telu.

Zdravlje

Izvor: 24sata.hr

Nedelja, 23.01.2022.

15:00

Sprečava rak dojke i debelog creva, jedete ga svaki dan, ali da li to radite ispravno?
Foto: Profimedia

Luk treba da stoji u vašoj ostavi ili na drugom hladnom, suvom i tamnom mestu oko dve nedelje, ali nemojte ga čuvati pored krompira koji oslobađa gas i vlagu koji mogu brzo da pokvare luk. Konzumirajte ga što manje termički obrađenog. Jer iako neće izgubiti sva svoja lekovita svojstva, preteranim kuvanjem, dinstanjem i prženjem umanjujete njegov blagotvorni uticaj po vaše zdravlje.


1. Luk pomaže u poboljšanju funkcije srca


Konzumiranje luka može imati zdrav efekat na kardiovaskularni sistem. Naime, istraživanja su pokazala da polifenol zvan kvercetin koji se nalazi u belom luku pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska i nivoa triglicerida.

2. Bogat je antioksidansima i deluje antiupalno

Luk je pun antioksidanata koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala i pomažu u popravljanju i zaštiti oštećenih ćelija u telu. Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida (uključujući kvercetin), fitokemikalija sa jakim antioksidativnim svojstvima.

Crveni i crni luk su bogatiji ovim antioksidansima od drugih vrsta. Ishrana bogata antioksidansima može pomoći u smanjenju upale i sprečavanju oštećenja slobodnih radikala, što dovodi do snažnog imunog sistema i boljeg opšteg zdravlja.

3. Pomaže u smanjenju rizika od raka

Sprovedeno je nekoliko studija o tome kako luk može igrati važnu ulogu u prevenciji raka. Studija sa Univerziteta Guelph je zaključila da je crveni luk najefikasniji u smanjenju ćelija raka debelog creva i dojke, piše Real Simple.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: