23. januar  2022. 10.29  →  20.20 | Izvor: Tanjug

Svet: U Indiji četvrti dan za redom preko 300.000 slučajeva kovida

NJU DELHI -

U poslednja 24 sata Indija je registrovala 333.533 slučaja korona virusa i 525 smrtna ishoda, pokazali su podaci koje je danas objavila vlada te zemlje.

Kako se navodi, u zemlji je četvrti dan zaredom zabeleženo više od 300.000 novih slučajeva korona virusa, prenosi agencija Rojters.

indija, kovid, test, uzimanje, brisa, pcr

Prema podacima ministarstva zdravlja, od početka pandemije u Indiji je od posledica korona virusa preminulo 489.409 pacijenata.

Od početka ove godine, u različitim delovima zemlje na snazi su različite mere ograniceenja protiv korona virusa zbog visoko prenosivog omkron soja.

Od vikenda, kako se navodi, Nju Delhi je uveo policijski čas, iako se očekivalo da će lokalna vlada ublažiti određene mere.

Gradske vlasti Pekinga uvele nove epidemiološke mere

Gradske vlasti Pekinga uvele su danas nove mere za suzbijanje korona virusa, jer se u kineskoj prestonici neprestano pojavljuju novi lokalni slučajevi tog oboljenja, u trenutku kada je do početka Zimskih olimpijskih igara ostalo manje od dve nedelje.

Kineska prestonica mora da "preduzme najodlučnije i najstrože mere kako bi prekinula talas epidemije", rekao je portparol gradske vlade Sju Hejan na konferenciji za novinare, prenosi agencija AP.

Lokalne vlasti saopštile su da je od građana koji žive u "rizičnim oblastima", uključujući Fengtaj, zatraženo da ne napuštaju grad i da izbegavaju masovnija okupljanja.

Pekinške vlasti su, takođe, od građana zatražile da se u roku od 14 dana testiraju na korona virus i nakon prijema bilo kakve dostave iz inostranstva.

Olimpijske igre se održavaju u skladu sa strogim epidemiološkim merama, a od sportista se traži da budu vakcinisani ili da idu u karantin po dolasku u Kinu.

Vlasti su ranije ukazale da je prvi slučaj omikron soja virusa korona u Peking stigao putem paketa iz Kanade.

U Kini je od početka pandemije registrovano 118.616 zaraženih, a preminulo je 4.849 osoba, a do sada je vakcinisano više od 87 odsto stanovništva.

Izrael: 4. doza tri puta smanjuje rizik težeg oblika kovida

Četvrta doza antikovid vakcine koju prime osobe starije od 60 godina čini ih tri puta otpornijim na ozbiljan tok bolesti od osoba koje su primile buster dozu, saopštilo je danas izraelsko Ministarstvo zdravlja.

Iz Ministarstva dodaju da je četvrta doza, ili drugi buster, udvostručio otpornost na zaražavanje u istoj starosnoj grupi, u poređenju sa ljudima koji su dobili tri doze vakcine, preneo je Rojters.

Izrael je počeo da daje četvrtu dozu vakcine kompanija Fajzer/Bajontek osobama starijim od 60 godina ovog meseca.