Vesti

0

Antifašisti položili vence na spomenik žrtvama Novosadske racije

Autor: AP

Izvor: Beta

Antifašisti položili vence na spomenik žrtvama Novosadske racije

Izvor: Pixabay.com

Aktivisti Antifašističkog fronta "23. oktobar" položili su večeras vence na spomenik žrtvama Novosadske racije i poručili da neće dozvoliti da njihova patnja bude zloupotrebljena za političke interese desničara.



Oni su u proglasu istakli da 30 godina traju pokušaji devalviranja patnje i žrtve stradalih, prljanje njihovog stradanja "blatom nacionalizma, sitnosopstveničkim planovima stranačkih aparatčika, sitnih i krupnih lokalnih moćnika i crkve".

"Svi oni pokušavaju da najveći zločin u istoriji Novog Sada stave u službu dnevne, uvek desne politike, koja za cilj ima novu mržnju od koje oni profitiraju", poručili su antifašisti u proglasu koji su pročitali ispred spomenika.

Oni su dodali da neće dozvoliti da se u Novom Sadu podigne spomenik onima koji su Novosadsku raciju isplanirali i sproveli.

"Grad Novi Sad, po nalogu razbojnika iz Beograda i Budimpešte, sprema se za najsramniji potez u svojoj posleratnoj istoriji. Njihovi lokalni poslušnici podvaljuju nam spomenik najvećim fašističkim krvnicima Novog Sada, nazivajući ih nevinim žrtvama. Mi im sa ovog mesta poručujemo: Neće proći! U Novom Sadu i dalje postoje ljudi koji neće dozvoliti ovu uvredu i sramotu i spremni smo da uradimo sve za taj cilj", naveli su u proglasu.

Oni su naveli da Novi Sad ima svoj "bolni, veličanstveni i jedini pravi spomenik nevinim žrtvama Drugog svetskog rata i mi upravo stojimo pred njim".

"Kosti naših sugradjana zbog kojih smo tu zaslužuju samo večni mir i naše večno sećanje. A sećanje je borba! Smrt fašizmu - sloboda narodu", poručili su antifašisti ispred spomenika "Porodica", gde su položili i vence.

Na zvaničnoj komemoraciji u nedelju, 23. januara, 80. godišnjica stradanja gradjana tokom Novosadske racije, koju je u januaru mesecu 1942. godine sprovela madjarska fašistička okupatorska vojska, biće takodje obeležena na Keju žrtava racije kod spomenika "Porodica".

Povodom 80. godišnjice Racije biće organizovan i višednevni program "Ledena tišina", a u okviru njega predavanja i izložbe.

U Novosadskoj raciji ubijeno je i pod led Dunava bačeno više od 1.200 gradjana, pretežno Jevreja, Srba i Roma, kao i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici antifašističkog narodnooslobodilačkog pokreta.

Racija u južnoj Bačkoj je naziv za pogrom koji su fašisti organizovali od 4. do 29. januara 1942. godine, kada je u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine ubijeno nekoliko hiljada ljudi.

Racija je sprovedena u Novom Sadu, potom u Šajkaškoj oblasti, odnosno u Čurugu, Gospodjincima, Šajkašu, Djurdjevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u Bečeju, Srbobranu i Temerinu.

U Novom Sadu kej uz Dunav nosi ime Kej žrtava racije, u znak sećanja na žrtve Racije.

Na tom mestu podignut je bronzani spomenik "Porodica", visok četiri metra, koji je posvećen žrtvama, a autor je akademski vajar Jovan Soldatović.

Na četiri ploče ispisane su osnovne informacije o tragičnom dogadjaju, a na 66 ploča imena ubijenih.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR