Svet

0

Nemački CDU potvrdio izbor Fridriha Merca za vodju stranke

Autor: AP

Izvor: Beta

Nemački CDU potvrdio izbor Fridriha Merca za vodju stranke

Izvor: Beta/AP

Delegati partije bivše nemačke kancelarke Angele Merkel potvrdili su danas izbor istaknutog konzervativca Fridriha Merca (Friedrich Merz) za novog vođu Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koja pokušava da se ponovo definiše.



Merc je dobio 94,6 odsto glasova od 983 delegata koji su glasali na onlajn kongresu te partije desnog centra. Glasanje je bilo uglavnom formalnost pošto je on u decembru dobio 62,1 odsto glasova članova partije, pobedivši dvojicu centrističkih kandidata.

U onlajn govoru delegatima on je nekoliko puta uputio zamerke novom kancelaru Olafu Šolcu (Scholz) zato što, kako je Merc rekao, nije odmah stupio u kontakt sa SAD i Rusijom po preuzimanju dužnosti i što nije pomenuo oružane snage zemlje u svom prvom obraćanju parlamentu.

Iz pravnih razloga današnji rezultat glasanja mora da bude potvrdjen glasačkim listićima poslatim poštom.

Posle gubitka na izborima u septembru sa najgorim ikad rezultatom i najavljenim odlaskom Angele Merkel kao kancelarke posle 16 godina, CDU je sada najveća nemačka opoziciona stranka.

Centristički pristup Angele Merkel osvojio je više reizbora ali su neki konzeravtivci bili nezadovoljni smatrajući da je partija izgubila svoj jasni profil sa glasačima.

Prošlogodišnja borba za nominaciju za budućeg kancelara izmedju bivšeg vodje stranke Armina Lašeta (Laschet) i Markusa Zedera (Soeder), vodje sestrinske bavarske stranke CDU, Hrišćansko-socijalne unije, pokazala je podele u stranci i uticala na loš rezultat partije na izborima sa osvojenih 24,1 odsto.

Dvopartijski blok CDU-CSU tesno je izgubio od Šolcovih Socijaldemokrata levog centra.

Merc, (66) rekao je da partija treba da povrati jedinstvo i razjasni svoj stav u novoj platformi. Rekao je da je Hrišćansko-demokratska unija prošla kroz težak poraz ali da nije izgubila veru u sebe.

Merc je rekao da CDU neće sebe postaviti samo kao opozicija nego kao "sutrašnja vlada".

Hrišćanske demokrate su bili stub nemačke ustavne demokratije posle Drugog svetskog rata, oni su dali kancelare Konrada Adenauera koji je uveo zemlju u NATO, Helmuta Kola, tvorca nemačke reunifikacije 1990. i Angelu Merkel, prvu ženu na čelu zemlje.

Merc ima iskustvo kao opozicioni lider. Predvodio je grupu CDU-CSU u parlamentu od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel smenila sa tog mesta. Napustio je parlament 2009. godine, da bi potom radio kao advokat. Na septembarskim izborima ponovo je izabran u Bundestag.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR