O pronalaženju smisla u sopstvenom životu 1

Prvu knjigu finskog filozofa Frenka Martele (1981) na srpskom jeziku – Čudesan život: kako da pronađete smisao svog postojanja, objavila je nedavno Odiseja, u prevodu Irene Milin.

Martela traži odgovore na pitanja koja muče svakog čoveka: Da li je sreća vredan životni cilj?

Šta je temelj srećnog života u današnjem društvu?

Da li je život samo začarani krug besmisla?

I to čini jednostavnim jezikom navodeći brojne primere iz filozofije i psihologije, uz reference na popularnu kulturu i značajnu dozu humora, smeštajući neka od najvećih filozofskih pitanja i nedoumica u kontekst modernog sveta.

U nizu eseja o suštini ljudskog postojanja Martela pojašnjava zbog čega stalno žudimo za nečim boljim i zašto smo često nezadovoljni onim što smo postigli.

Čudesan život upoznaje čitaoce sa istorijskim korenom čovekove potrage za smislom i pokazuje da nerešivost problema leži u tome što nismo dobro razumeli njegovu suštinu.

Razmišljanje o smislu života samo će izazvati glavobolje i nepovratno vas odvesti u egzistencijalnu krizu.

Ostavite to filozofima, a vi se koncentrišite na nešto važnije: pronalaženje smisla u sopstvenom životu.

Frenk Martela je finski pisac, doktor filozofije i istraživač na polju psihologije, specijalizovan za pitanje smisla života.

Njegov cilj je pronalazak odgovora na pitanje šta treba da radimo, šta da cenimo i čemu da stremimo na čudnovatom putovanju zvanom ljudski život.

Martela ispituje fundamentalne činioce sreće, ostvarenosti, osnovnih ljudskih potreba i zadovoljavajućeg života kako bi nam ponudio smernice koje će nam pomoći da živimo za nijansu bolje i ispunjenije živote. Održao je nekoliko stotina predavanja širom sveta, objavio članke u časopisima Scientific American Mind i Salon.

Trenutno predaje na Univerzitetu Alto u Helsinkiju.

Smatra se ekspertom u polju sreće nacija te su njegovi radovi koji odgovaraju na pitanje zbog čega su Finci i ostali nordijski narodi među najsrećnijima na svetu objavljivani u Scientific American Observer i World Happiness Report 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari