NEMAČKA HRIŠĆANSKO-DEMOKRATSKA UNIJA IMA NOVOG PREDSEDNKA: Fridrih Merc duboko sam dirnut i zadivljen dolaskom na čelo CDU
Foto: EPA / Clemes Bilan

sad i zvanično

NEMAČKA HRIŠĆANSKO-DEMOKRATSKA UNIJA IMA NOVOG PREDSEDNKA: Fridrih Merc duboko sam dirnut i zadivljen dolaskom na čelo CDU

Planeta -

Fridrih Merc danas je velikom većinom glasova na stranačkoj konvenciji izabran za novog predsednika nemačke Hršćansko-demokratske unije (CDU).

"Duboko sam dirnut i zadivljen ovim rezultatom", rekao je 66-godišnji Merc nakon objavljivanja rezultata na stranačkoj konvenciji koja se održava onlajn.

Za Merca je glasalo 94,6 posto poslanika konvencije. Time je potvrđen izbor stranačke baze koja je u decembru Mercu dala najviše glasova na internom izboru novog predsednika stranke.

Merc važi za predstavnika konzervativnog krila stranke i do sada je najavljivao da će CDU vratiti na konzervativne smernice s kojih je, prema mišljenju mnogih članova, stranka skrenula zbog liberalnog kursa koji je sledila dugogodišnja predsednica stranke i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Mecz se u svom govoru na konvenciji okomio na novog kancelara Olafa Šolca (Socijaldemokratska stranka Nemačke,SPD) kojem je predbacio manjak volje za vođenjem zemlje.

"Šolc se premalo trudi kad je u pitanju posredovanje između SAD i Rusije. Raniji kancelariji bi pokazali više odlučnosti", rekao je Merc.

Mesto predsednika CDU ostalo je upražnjeno nakon što je dosadašnji predsednik Armin Lašet nakon izgubljenih parlamentarnih izbora u septembru najavio da se povlači posle samo godinu dana.

Merc je treći predsednik CDU-a od 2018. godine i povlačenja Angele Merkel. Pre Lašeta, na čelu stranke bila je Anegret Kramp-Karenbauer.

Merc je i njoj i Lašetu bio protivkandidat ali je izgubio jer su ovo dvoje važili za izbor Angele Merkel.

Merc i Merkelova nisu u dobrim odnosima što je kulminiralo kada su i ona i Kramp-Karenbauer odbile njegov poziv na večeru bivših predsednika stranke.

Merc se zbog sukoba sa bivšom kancelarkom povukao na nekoliko godina iz politike. Kritičari mu zameraju preveliku prisnost s industrijom i činjenicu da je u razdoblju kada se povukao iz politike bio član nadzornog odbora američkog finansijskog fonda Blekrok.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track