Futsaleri Srbije nadaju se pobedi protiv Ukrajine 1foto (Photo by Oliver Hardt - UEFA/UEFA via Getty Images)

Porazom od Portugala najbolji futsaleri Srbije napravili su jedan korak unazad na projektovanom putu ka četvrtfinalu prvenstva Evrope u Holandiji (19. januar – 6. februar), ali je vođstvo od 2:0 u porazu (2:4) od branioca kontinentalne titule i osvajača prošlogodišnjeg planetarnog šampionata pojačalo nadu „orlova“ da u preostala dva kola mogu do jednog od prva dva mesta u grupi A.

Za početak, do pobede u nedeljnom megdanu sa Ukrajinom, čija je bodovna nula posledica kiksa protiv domaćina Holandije.

– Bila bi sasvim drugačija priča da nam ne odsustvuje veliki broj igrača, od čega nekoliko standardnih, pa i takvi smo uspeli da nadigramo Portugal u prvih 15 minuta. Posle smo fizički pali, ponovili neke greške… I naučili nešto iz svega toga. Verujem da ćemo protiv Ukrajine, a onda i Holandije, pokazati naše pravo lice. Imamo kvalitet, znamo šta želimo i moramo. Obećali smo sebi plasman u nokaut fazu, uvereni da nam je tamo mesto  – ne ustručava se da javno izgovori Dejan Majes, šef stručnog štaba reprezentacije zemlje čiji istorijat samostalnih nastupa na EURO, od 2006. godine, beleži samo jedan krah u kvalifikacijama.

Sa ili bez šestostrukog učesnika evropskih turnira, tek po dolasku u Amsterdam zaraženog Slobodana Rajčevića, naš tim mora da dobije selekciju Ukrajine da bi u poslednjih 40 minuta, protiv „lala“, odlučivao o svom ostanku u borbi za naslov evropskog prvaka u dvoranskom fudbalu.

– Nemamo ništa od žaljenja za ispuštenom prednošću protiv Portugalaca, ne vredi nam ni da kukamo zbog problema sa korona virusom… Moramo da gledamo napred. Imali smo dovoljno vremena da se odmorimo od tog meča, analiziramo napravljene greške i namestimo glave za utakmice u kojima je bilo i realno tražiti prolazak dalje. Verujem da će i mlađim kolegama biti lakše, pošto su „osetili“ EURO. Nadam se da smo sposobni da dobijemo i Ukrajince i Holanđane. Idemo redom… – poručuje Marko Pršić, kapiten četvrtoplasiranog tima sa prvenstva iz 2016. godine u Beogradu i strelac oba pogotka protiv Portugalije.

Srbija i Ukrajina neće prvi put jedna drugoj u megdanima 5 na 5, a dugo se pamti njihov četvrtfinalni duel na EURO u našoj zemlji, kada su „orlovi“ pogotkom u poslednjoj sekundi ostali u igri za medalje pred svojom publikom.

Za razliku od nas rival može da se pohvali evropskim odličjima iz 2001. i 2003. godine (oba srebra) i četvrtim mestom na SP 1996, mada im to nije vredelo u mundijalskom kvalfikacionom odmeravanju snaga 2020, kada je krcat niški „Čair“ video ubedljivih 5:2 za naše futsalere.

Ovog puta rešene, a dolazeći dani pokazaće da li i spremne, da završe u drugoj rundi 12. EURO, u kom se ukrštaju (vice)prvaci grupa A i B (Kazahstan, Slovenija, Finska, Italija), odnosno C i D.

Grupa A

  1. kolo

Srbija – Portugal      2:4

Holandija – Ukrajina           3:2

  1. kolo (23. januar)

Srbija – Ukrajina      14.30

Portugal – Holandija           17.30

  1. kolo (28. januar)

Ukrajina – Portugal 20.30

Holandija – Srbija    20.30

1. Portugal 3

2. Holandija 3

3. Ukrajina 0

4. Srbija 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari