Najnovije vesti
Vesti Beograd
KOLAPS U BEOGRADU Sneg napravio pometnju u saobraćaju, veliki broj sudara kod Batajničke petlje, na više lokacija nekoliko automobila SLETELO S PUTA (FOTO, VIDEO)

KOLAPS U BEOGRADU Sneg napravio pometnju u saobraćaju, veliki broj sudara kod Batajničke petlje, na više lokacija nekoliko automobila SLETELO S PUTA (FOTO, VIDEO)

Sneg koji je pre nekoliko sati počeo da pada u Beogradu za vrlo kratko vreme zavejao je ulice glavnog grada, te napravio problem mnogim vozačima zbog čega je došlo do kolapsa u saobraćaju širom prestonice, kao i do brojnih sudara!

Slušaj vest
0:00/ 0:00
kombo sneg Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
kombo sneg

Oko 11 sati kod Batajničke petlje došlo je do čak osam sudara. Prema prvim informacijama ni u jednom od njih, srećom, nema povređenih, kao ni obustave saobraćaja.

Zbog toga se stvorila kilometarska kolona na ovom delu puta.

Jedan vozač je proklizao s puta i automobil mu je završio na bankini na autoputu Novi Sad- Beograd. Na video snimku može se videti kako se zadnji deo automobila, odnosno dva točka, nalaze na bankini uz autoput.

Do nezgode na autoputu došlo je i kod Batajnice gde se automobil zakucao u kamion.

Sudar se dogodio i na mostu Gazela, a na video snimku koji se pojavio na Instagram stranici "moj beograd" mogu se videti dva automobila koja su učestvovala u sudaru.

Sneg koji neprestano pada čini vidljivost manjom, a ulice još uvek nisu očišćene.

Ništa bolje nije ni u drugim delovima glavnog grada, a ulice na Novom Beogradu su potpuno zavejane, dok sneg ne prestaje da pada.

I tokom prethodnog snežnog perioda neretko se viđalo kako se vozači loše snalaze na snegu, pa se dešavalo da automobili masovno završavaju pored puta, što je slučaj i sa ovim automobilom čija se fotografija pojavima na Instagram stranici 192.rs.

Na instagram stranici "moj beograd" pojavio se i video snimak autobusa GSP-a koji je sleteo sa u naselju Trešnja nadomak Avale.

Još jedan snimak autobusa koji proklizava u Žarkovu pojavio se na Instagram stranici "moj beograd".

U Beogradu 90 kamiona raščišćava ulice

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da zbog snežnih padavina Beograd put radi bez prestanka i da je na ulice izašlo 60 velikih kamiona, 15 malih i 15 utovarivača, kao i da očekuje da sve ulice budu prohodne.

Na ulicama je takođe 300 ljudi koji rade na čišćenju snega koji pada, pa ulice još uvek nisu očišćenje, ali preventivno se posipa so jer se, prema Vesićevim rečima, očekuje da padavine prestanu u popodnevnim satima.

- Beograd put radi bez prestanka i očekujem da će kao i do sada držati situaciju pod kontrolom i da će sve ulice biti prohodne - rekao je Vesić.

Očekuje se da će pasti između 5 i 10 centimetara snega, rekao je Vesić i dodao da će Beograd put ostati u istom režimu rada i danas i sutra kako bi ulice bile očišćene za ponedeljak, prvi radni dan.

Vesić je rekao da Beograd put čisti 1.900 kilometara ulica prvog prioriteta kao i 500 kilometara ulica drugog priotiteta.

Vesić je naglasio da nema većih zastoja u saobraćaju, ali da se problemi javljaju pre svega tamo gde je uveden javni prevoz, a da suštinski nisu ispunjeni uslovi za to.

- Tu je reč pre svega o uskim ulicama, nizbrdicama i uzbrdicama pa se ti problemi rešvaju u hodu - precizirao je Vesić i dodao je da će doći do skraćenja nekih linija, uglavnom onih koje vode ka podavalskim naseljima.

Kako voziti u zimskim uslovima

Kako smo prethodno pisali, veoma je bitno znati kako treba pravilno da se ponašate u saobraćaju u zimskim uslovima na putu.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozorio je da bi u ovakvim uslovima na prvom mestu trebalo da se vozi sporije i pažljivije, i da bi sve reakcije trebalo da budu lagane i planirane. On kaže da ne postoji stručnjak koji će vam reći koja je prilagođena brzina za led da bi se vozilo održalo pod kontrolom.

- Niko od vozača ne može da predvidi gde će se pojaviti led, putari ne smeju da dozvole iznenadnu pojavu leda. Kad biste vi imali natpis - “pazite, ovde je led” i da taj natpis bude uočljiv sa 100 metara, ja bih onda mogao da shvatim da eventualno postoji odgovornost vozača. Ali kada vozač prosto to ne zna i nema razloga da čeka, onda odgovornost vozača može postojati, ali svakako je to odgovornost upravljača puta - rekao je Okanović za RTS.

Šta raditi na zaleđenom putu

Jasmina Bončić, instruktorka vožnje iz Auto-škole “Desetka plus”, objašnjava da bi kočenje bilo bezbedno, potrebno je da procenite razdaljinu koja vam je za to potrebna.

- Nema tu preteranog kočenja, već se koči motorom u kombinaciji sa blagim pritiskanjem pedale nožne kočnice. Koči se postepeno kako bi se izbegla blokada točkova. Ako točkovi blokiraju, vozilo proklizava i gubi se kontrola. Tada treba otpustiti kočnicu, zatim postepeno zakočiti, a istovremeno kočiti motorom - preći u manji stepen prenosa, odnosno prebaciti menjač u nižu brzinu - rekla je za RTS Bončićeva.

Kako kaže, “na nizbrdici nikako ne treba juriti, već kočiti lagano, nežnim spušatanjem i podizanjem stopala s kočnice”.

Pročitajte još

- Za razliku od vožnje uzbrdo, nizbrdo se uvek vozi u nižem stepenu prenosa nego po suvom vremenu. A uzbrdo se ide blagim gasom. I kad se doda određena količina gasa, to je vrlo mala količina gasa, ide se kontinuirano uzbrdo. Što više dodajemo gas, veća je mogućnost da će automobil proklizati. Sa druge strane, ako nema gasa, automobil će stati, tako da se količina gasa na uzbrdici daje po osećaju.

Stručnjaci upozoravaju i da bi se sprečilo proklizavanje, treba krenuti lagano i postepeno ubrzavati.

Foto: RAS Srbija

- Ako točkovi proklizaju, ili se auto zaglavi u snegu, treba krenuti iz druge brzine jer se tako smanjuje sila koja deluje na točkove i povećava pogonska snaga.

Ako se zaglavite u snegu, zovite šlep službu

Na pitanje šta ako se zaglavimo u snegu i kako se izvući iz njega, Jasmina Bončić navodi da je najbolje rešenje pozvati šlep službu jer većim manevrisanjem automobil sve dublje tone.

- Prvo treba očistiti sneg koji je zatrpao naše vozilo, zatim se ugreje automobil i onda polako imamo to lagano pokretanje vozila. Ne smemo brzo da pustimo kvačilo, ne smemo naglo da dodajemo gas jer što ga više dodajemo, sve se više ukopavamo. Ako dođe do zaglavljivanja, ja bih preporučila da je najbezbednije da pozovete šlep službu koja se bavi tim poslom i izvuče automobil - rekla je Bončićeva za RTS.

Preporuke

- Ne krećite nikud automobilom ako nemate zimske gume

- Dobro očistite automobil, i to ne samo stakla već i krov

- U toku vožnje ne radite ništa ishitreno, sve reakcije treba da budu lagane i planirane

- Duplirajte rastojanje od vozila ispred, samo tako možete da se zaustavite na vreme

- Koči se motorom u kombinaciji sa blagim pritiskanjem pedale nožne kočnice

- Koči se postepeno da bi se izbegla blokada točkova, jer tada vozilo proklizava i gubite kontrolu

- Da bi se sprečilo proklizavanje, krenite lagano i postepeno ubrzavajte. Ako točkovi proklizaju, krenite iz druge

- Na uzbrdici koristite brzinu za jedan stepen višu od one kojom se vozi po suvom i izbegavajte da zaustavljate auto

- Na nizbrdici ne treba juriti, kočiti lagano takozvanim seckanjem, laganim spušatanjem i podizanjem stopala s kočnice