Dario Benedeto, Huan Kintero i Ezekijel Barko (AFP, twitter©RiverPlate)
Dario Benedeto, Huan Kintero i Ezekijel Barko (AFP, twitter©RiverPlate)

Gori Buenos Ajres: Povratak Kin(g)tera i dolazak malog Aguera, Boka odgovorila Benedetom!

Vreme čitanja: 3min | sub. 22.01.22. | 02:35

Velikani i ljuti rivali iz argentinske prestonice vratili fudbalere koji su obeležili čuveno madridsko finale Libertadoresa iz 2018. godine

Poslovično River plejt i Boka Juniors zapale Buenos Ajres kada zagrmi pesma, a lopta počne da se kotrlja na Bombonjeri ili Monumentalu. Malo je većih rivalstava na planeti od onog koje neguju giganti iz argentinske prestonice, a aktuelni prelazni rok koriste da podižu temperaturu i kada nema utakmica.

Posle jednogodišnje epizode u Kini, Milioneri su raširenih ruku dočekali heroja čuvenog Superklasika iz 2018, Huana Kintera. Kolumbijac će dres Rivera nositi najmanje do kraja 2022, a klub ga je na zvaničnom twitter profilu predstavio kao Kingtera (Kralj Kintero) i sve urasio heštegom #Elritornodelrey, odnosno povratak kralja.

Izabrane vesti

Pre toga je tri godine bio član velikana iz prestonice za koji je postigao 12 i namestio sedam golova, ali autor je jednog od najvažnijih u klupskoj istoriji. Igrali su se produžeci na Santjago Bernabeuu kada je sevnula čuvena levica, lopta liznula prečku, a River zahvaljujući tom golu (kasnije pobedu potvrdio Piti Martinez) savladao arhineprijatelja u borbi za trofej prvaka Južne Amerike.

U kineskom Šenženu je sa dosta uspeha pakovao golove (šest asistencija na 21 meču), a kako ima tek 29. godina, jasno je da može da ponudi šampionu Argentine i Marselu Galjardu još kvalitetnog fudbala.

Pune ruke posla je tokom dana imao sportski sektor kluba sa Momnumentala. Jasno je to i nakon što je lansirana informacija da će Mančester Siti ove zime potpisati supertalentovanog Hulijana Alvareza i ostaviti ga na pozajmici u Buenos Ajresu najmanje do leta. On je u perspektivi viđen kao naslednik Serhija Aguera na Etihadu, a upravo će momak koji je svojevremeno nazivan novim Kun Aguerom pojačati River Plejt. Ezekijel Barko je kao i legendarni Serhio ponikao u Independijenteu, a iz Aveljanede se januara 2018. preselio u Atlantu za 12.280.000 evra i u tom momentu postao rekorder MLS-a. Kasnije ga je sa tog mesta skinuo upravo bivši igrač Rivera Gonzalo Piti Martinez.

U svakom slučaju, Atlanta je sa Milionerima dogovorila jednogodišnju pozajmicu s pravom otkupa 22-godišnjeg ofanzivca koji je odbio Flamengo i Internasional, brazilske velikane koji su mu nudili veću platu od Rivera. Logičan potez šampiona severne Amerike iz 2018. godine koji je već spremio džakove novca za obaranje novog rekorda kontinentalne elite. Možda vam ime Tijago Almada ne znači previše, ali u Argentini se ofanzivnom vezisti Velez Sarsfilda prišiva etiketa "novog Mesija". Pre dve i po godine pojavile su se informacije da je Pep Gvardiola ozbiljno zagrizao za Almadu i da se Siti neće libiti da izdvoji 20.000.000 funti. Pepov supertalenat iz Argentine će ipak biti Alvarez, dok će Almada u MLS u transferu koji neće biti manji od 16.000.000 evra.

Nije smela Boka da sedi skrštenih ruku i kao nemi posmatrač gleda kako se gradski rival pojačava. Ljubimac navijača Dario Benedeto se vratio na Bombonjeru. Kako je samo razgalio sve zaljubljenike u Boku onom mimikom i izbacivanjem jezika posle vodećeg gola u pomenutom finalu Libertadoresa. Da su Đenovljani tada postali kontinetalni šampioni, verovatno bi broj novorođenčadi sa imenom Dario vrtoglavo porastao.

Ipak, nije populatni Pipa ni ovako ostavio malu zaostavštinu u klubu. Pomogao je plavo-zlatnima da osvoje dve titule prvaka Argentine, a na 70 mečeva postigao je 40 i namestio 11 golova. Leta 2019. godine Boka ga je prodala Marselju za 14.000.000 evra, a prema nezvaničnim informacijama vratila ga je za sumu između 3.000.000 i 4.000.000 evra i potpisala sa njim trogodišnji ugovor. Da je preozbiljno shvatio novi mandat u starom klubu, pokazao je i na konferenciji za novinare.

"Znamo koji su nam ciljevi, a najvažniji je Kopa Libertadores", rekao je Benedeto.

Nostalgičarima i zaljubljenicima u južnoamerički fudbal ostaje jedino da se nadaju da će elitno takmičenje Zelenog kontinenta ponovo spojiti Boku i River.



tagovi

Dario BenedetoHuan Kintero

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara