Zaštitnik građana: Mi smo jedina nezavisna institucija koja nema mogućnost prisile

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da se broj obraćanja toj instituciji u pandemijskim uslovima značajnije povećao u odnosu na prethodni period.
Zaštitnik građana: Mi smo jedina nezavisna institucija koja nema mogućnost prisile
Foto: Medija centar Beograd
"Broj obraćanja građana je 60 odsto povećan za vreme vanrednog stanja", rekao je Pašalić za RTS.
 
On je dodao da se građani žale da predugo čekaju na operacije, na uslove lečenja, neadekvatne postupke lekara, ali i na imovinsko-pravnu zaštitu, imovinsko-ekonomske uslove kao što su katastar legalizacija, ostvarivanja prva na penziju.
Zato je, kako kaže, Zaštitinik morao da na neki način uvede i drugačije radno vreme i drugačiji odnos, odnosno prijem i kontakt sa građanima da bi mnoge probleme koji su se pojavili rešavali.
 
"Kod ostvarivanja prava na penziju najveći problem je dugo čekanje, ono dovodi naše građane koji imaju pravo na penziju u jako lošu situaciju. Taj neki vakum između prestanka radnog odnosa i prijema prve penzije ih zaista dovodi u nezgodnu situaciju. I onda se oni obraćaju nama i onda mi u kontaktu sa PIO Fondom to rešavamo", objašnjava Pašalić.
Pandemija je, kaže, mnogo usporila sve neke redovne aktivnosti i zato se građani u krajnjoj instanci obraćaju Zaštitniku kada su nezadovoljni brzinom rešavanja njihovih problema.
 
Objašnjava da Institucija zaštitnika može na više načina da pomogne građanima.
 
"Uglavnom se mi obraćamo prvo povodom konkretnih slučajeva onima kojima treba, onima koji upravljaju tim ustanovama, uglavnom ih tada i rešavamo, a u slučajevima kada je to nemoguće onda višim instancama koje se bave ovakvim vrstama problema", navodi Pašalić.
 
Podseća da nema mogućnost prisile u izvršavanju njegovih preporuka.
 
"Mi nemamo mogućnost prisile. Mi smo praktično jedina nezavisna institucija koja ima i ustavni tretman i koja nema mogućnost prisile u smislu čak ni otvaranja postupaka, podnošenja prijava za određena nepostupanja", naveo je on.
  • Miloš iz Zemuna

    22.01.2022 20:55
    masne laži
    Nezavisne institucije? Ahahahaha ... a joj brate.
  • Dragan

    22.01.2022 09:27
    Ah
    Ukinuti sve agencije koje nemaju mogućnost prisile.Uzgred za čega primaš platu-za primanje čestitki i pozdrava ?
  • Saša

    22.01.2022 08:25
    Nezavisni???
    U Srbiji postoji neki nezavisni državni organ ili institucija? Pa ovde su i skrnave mesne zajednice pod šapom SNS-a, a ovaj prodaje priču kako je on nezavisan!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.