RIK odbio prigovor poslanika Vladana Glišića za 3.393 glasačka mesta

Republička izborna komisija (RIK) večeras je odbila prigovor koji je podneo samostalni poslanik Vladan Glišić, a odnosi se na 3.393 glasačka mesta, na kojma se glasalo na referendumu 16. januara.
Ova glasačka mesta su na teritoriji 25 okruga u Srbiji.
 
Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je na sednici da je Glišić podneo prigovor za 3.418 glasačkih mesta, ali da neka od glasačkih mesta koja su navedena u prigovoru, ne postoje.
Dimitrijević je rekao da je Glišić u prigovoru naveo kako postoje osnovi sumnje da su na dan referenduma pojedini članovi glasačkih odbora na tim glasačkim mestima svesno, neverodostojno popunili zapisnike o rezultatima glasanja, da su falsifikovali potpise građana koji nisu glasali i umesto njih ubacivali unapred popunjene glasačke listiće u kutiju.
 
Dimitrijević je naveo da je RIK konstatovao da podnosilac prigovora nije dostavio dokaze u prilog svojih tvrdnji.
On je rekao da je RIK konstatovao da su glasački odbori sa glasačkih mesta dostavili uredne i potpune zapisnike o radu glasačkih odbora.   
 
Republička izborna komisija je kao nesnovan odbila i prigovor glasača Pajaza Jusufovića, zastupnika meštana sela Baćića, koji se odnosi na rad glasačkog odbora na biračkom mestu 35. u Osnovnoj školi u Bačici.
 
Jusufović je u prigovoru naveo da je to biračko mesto otvoreno u 10:30, a zatvoreno u 17:13, da je u to vreme ispred biračkog odbora bio prisutan jedan član ovog odbora, dok se drugi članovi nisu pojavili. 
 
Republička izborna komisija je, uvidom u zapisnik o radu glasačkih odbora, konstatovala da je glasačko mesto otvoreno u 7.00, da je zatvoreno u 20.00, da je bilo ukupno upisano 508 glasača, a da je glasalo 202 birača, kao i da su zapisnik potpisala tri člana glasačkog odbora.
 
Odbijen je i prigovor Sofije Kazaković iz Beograda, koja je navela da joj nije bilo omogućeno da glasa na glasačkom mestu broj sedam, u beogradskoj opštini Stari grad, jer nije bila u izvodu iz biračkog spiska iako je na tom mestu glasala godinama.
 
Utvrđeno je da je Sofija Kazaković obrisana iz spiska u opštini Stari grad po osnovu odjave prebivališta i da je upisana u birački spisak u opštini Čukarica, na glasačkom mestu broj 48, u OŠ "Ujedinjene nacije".
 
Republička izborna komisija odbacila je i prigovor Dragana Marković iz Bora, jer je podnet od neovlašćene osobe.
 
Odbijen je kao neosnovan i prigovor glasača Marije i Milana Stojanovića. Oni su u prigovoru naveli da je, kada su želeli da glasaju na biračkom mestu u MZ Kumodraž 2, na Voždovcu, broj 59, videli da je kod njihovih imena već neko bio potpisan, odnosno da je neko već glasao u njihovo ime.
 
Republička izborna komisija je, uvidom u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska za ovo glasačko mesto, konstatovala da su Marija i Milan Stojanović evidentirani da su glasali.
 
U prigovoru je navedeno da im je ponuđeno da glasaju što su oni odbili. Republička izborna komisija je konstatovala da prigovorom nije ukazano da ih glasački odbor nije sprečio da glasaju.
  • Anonimus

    24.01.2022 09:48
    Vjerovali ili ne
    Dvoje ljudi je prigovorilo da je neko glasao u njihovo ime sto je krivicno djelo. Ali "Republička izborna komisija je konstatovala da prigovorom nije ukazano da ih glasački odbor nije sprečio da glasaju."
  • Nezakonje

    21.01.2022 23:08
    Potpuna kradja glasova na referendumu, u Srbiji vlada bezakonje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.