Vesti

0

Janković: Nismo dostigli vrhunac po broju zaraženih u ovom talasu koronavirusa

Autor: KP

Izvor: Beta

Janković: Nismo dostigli vrhunac po broju zaraženih u ovom talasu koronavirusa

Izvor: Beta /Milan Timotić

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković ocenio je večeras da "još uvek idemo uzlaznom linijom u broju zaraženih koronom, nismo dostigli pik (vrhunac)", kao i da će "u naredne dve, tri nedelje biti ovakav ili malo veći broj zaraženih".

"On je svakako potcenjen jer je realan broj makar dva puta veći. U nekom trenutku, verovatno sredinom februara, doći ćemo na jedan plato koji će kraće trajati, u odnosu na druge, i mislim da će biti jedno relativno brzo spuštanje, odnosno da će malo rapidnije broj zaraženih padati", rekao je Janković za Radio televiziju Srbije (RTS).

Prema njegovim rečima, tokom proleća i leta biće bolja situacija, ali ostaje pitanje šta će se dešavati na južnoj hemisferi i da li će iz manje vakcinisanih delova sveta doći neki novi soj.

On ipak smatra da neće, ali se mora sačekati.

Govoreći o stanju u bolnici, on je rekao da je situacija sa koronavirusom pod kontrolom i da je povećan broj pacijenata, ali daleko od onog kako je to bilo u nekim ranijim periodima.

U kovid bolnici u Kruševcu, koji je najveći kovid objekat u tome delu Srbije, "ima, po izveštaju od 18.00, 130 pacijenata što je daleko manje od nekih njihovih kapaciteta, gde su oni u oktobru imali 450 pacijenata".

On je rekao da je velik pritisak na primarno zdravstvo, tako da se pred kovid ambulatnama vide dramatične scene ali se to nije "prelilo" na bolnice.

Objašnjenje je u tome, smatra on, što se u ovom talasu mlađi zaražavaju, tako da će situacija biti ozbiljnija kad se to preseli na stariju generaciju, navodeći i da omikron soj koronavirusa daje blažu kliničku sliku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR