Region

0

Ursula fon der Lajen pozdravila dijalog novih premijera Severne Makedonije i Bugarske

Autor: KP

Izvor: Beta

Ursula fon der Lajen pozdravila dijalog novih premijera Severne Makedonije i Bugarske

Izvor: Beta, AP / Boris Grdanoski

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen (von der Leyen) pozdravila je danas dilajog novih premijeri Severne Makedonije i Bugarske o rešavanju spornih pitanja i o jačanju saradnje, saopštila je danas vlada u Skoplju.


Kako se navodi Ursula fon der Lajen je to rekla u telefonskom razgovoru sa premiijrom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, u kojem zu zajedno ocenili da je poseta bugarskog premijera Kirila Petkova Skoplju "potizivan korak u prevazilaženju razlika" i "pozdravili fokus na projekte kojji su važni za budućnost".

Šefica EK je istakla da Brisel snažno podržava taj proces i da su ona lično i cela Komisija spremni da pomognu kako bi se što brže održala prva međuvladima konferecija sa Severnom Makedonijom.

Prema saopštenju vlade u Skoplju, Kovačevski je "još jednom potvrdio makedonske pozicije o makedonskom jeziku i identitetu" u pregovorima sa Sofijom i obavestio Ursulu fon der Lajen da evropske integracije ostaju jedan od vrhunskih prioriteta nove vlade.

Dodaje se da su se novi premijer Severne Makedonije Kovačevski i predsednica EK dogovorili da se veoma brzo sastanu u Briselu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR