BiH

Samanta Pauer: SAD stoji uz BiH i njene građane

Samanta Pauer: SAD stoji uz BiH i njene građane
Foto: N.N. | Samanta Pauer: SAD stoji uz BiH i njene građane

SARAJEVO - Administrator američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer izjavila je da SAD stoje uz sve ljude u BiH i da žele da rade na tome da se oslobode potencijali koje ova zemlja ima.

Pauerova je navela da su SAD posvećene BiH i da će nastaviti da podržavaju "nezavisne institucije koje se bore protiv korupcije, da investiraju u jačanje medijskog okruženja, posebno istraživačkog novinarstva, diverzifikaciju ekonomije, te zelenu energiju".

"U 26 godina koje su iza nas SAD su bile uz BiH i dalje stojimo uz vas", rekla je Pauerova na konferenciji za novinare u Sarajevu, naglašavajući da je "svjetlija budućnost moguća".

Ona je navela da je tokom posjete BiH prenijela tu poruku američkog predsjednika DŽozefa Bajdena, ističući da je na sastanku u Predsjedništvu BiH naglasila značaj mira i pozvala da politički lideri budu oni koji rješavaju probleme u ime svog izbornog tijela, a ne da ih stvaraju.

Pauerova je rekla da SAD razmatraju uvođenje dodatnih sankcija jer, kako kaže, sadašnju krizu u BiH vide kao opasnu zbog akcija kojima se skreće pažnja sa borbe protiv pandemije i korupcije.

Ona je istakla da se, osim političkih izazova, BiH suočava sa ogromnim ekonomskim izazovima, dodajući da BiH gubi privatne investicije sa javnim sektorom, te da se mladi suočavaju sa nezaposlenošću i da napuštaju zemlju.

Pauerova je podsjetila da je USAID od 1996. godine obezbijedio dvije milijarde dolara pomoći građanima BiH koja je upućivana u sve dijelove zemlje, napominjući da je trećina tih sredstava otišla u Republiku Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije