Vesti

0

Drastično povećan broj zaraženih kovidom u Pirotu, svaki drugi test pozitivan

Autor: KP

Izvor: Beta

Drastično povećan broj zaraženih kovidom u Pirotu, svaki drugi test pozitivan

Izvor: Pixabay.com

U poslednjih nedelju dana broj obolelih od korona virusa u Pirotu drastično raste, izjavila je danas predsednica Saveta za zdravlje tog grada Milena Dimitrijević.


Dimitrijević je nakon sastanka tog saveta rekla novinarima da je svaki drugi testirani pozitivan na Kovid 19.

"Akutelni omikron soj virusa se brže prenosi, tako da je u ovom trenutku na udaru Dom zdravlja zbog prihvata novih pacijenata, dok je situacija u bolnici povoljnija", rekla je Dimitrijević.

Direktor Doma zdravlja Pirot Radovan Ilić rekao je da u Kovid ambulanti u naselju "Tijabara" dnevno pregledaju između 330 i 350 pacijenata, od kojih je više od 50 odsto prvih pregleda.

"Brzim antigenim testovima dnevno se potvrdi između 70 i 130 pozitivnih na kovid-19. Radi se i tridesetak PCR testova dnevno u saradnji sa Institutom Batut", kazao je Ilić.

On je dodao da se svakodnevno prati situacija i da se razmatra otvaranje još jedne kovid ambulante.

"Ako i narednih dana broj pregleda ostane na ovom nivou, neće biti otvaranja nove Kovid ambulante, u suprotnom će biti otvorena", rekao je Ilić.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pirot Radmila Zec kazala je da je od počeka ove godine registrovano 1.308 obolelih od korone na području Pirotskog okruga.

"Manje je hospitalizovanih u Opštoj bolnici Pirot, ali je od posledica ove bolesti do danas, od početka godine, umrlo 7 osoba na području Pirotskog okruga", rekla je Zec.

Ona dodaje da je kumulativna stopa, na osnovu koje se prati situacija, najgora u ovom trenutku u Babušnici, a slede Dimitrovgrad, Pirot i Bela Palanka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR