Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Војној болници Ниш обележен Дан установе

rssBookmark and Share

Ниш 21.01.2022. Јужна Србија Инфо

У време пандемије COVID 19, а поштујући све препоруке и прописане противепидемијске мере принуђеми смо да и ове године, на скромнији начин обележимо Дан Војне Болнице Ниш, што не умањује значај овог датума.

У Војној болници Ниш  обележен Дан установе

Давне 1878.године, 22.јануара Одлуком Врховног штаба српске војске,a на прeдлог начелника санитетске службе др Владана Ђорђевића,основана је Велика нишка војна болница за 1000 рањеника. Формирање и почетак рада Војне болнице за град Ниш, ширу околину, и цео југ Србије значио је истовремено зачетак организоване здравствене заштите становништва на овим просторима. Све време од оснивања до данас, болница је непрекидно здравствено збрињавала и припаднике Војске и грађанство града Ниша и југа Србије.

Захваљујући лекарима и особљу Велике нишке војне болнице након три године од свог оснивања формирана је цивилна Окружна болница у Нишу 1881. године, данашњи Клинички центар Ниш, а потом је учествовала у формирању Пастеровог завода у Нишу 1900 године.

Војна болница, и град Ниш 1897. добили су првог сталног хирурга (мајора др Михаијла Петровића (1863-1934) који не само да је био једини хирург у граду, управник Војне болнице Ниш (1896-1912) већ и хирург који је хонорарно радио у првој нишкој Окружној болници.

Војна болница Ниш је свакако јединствена медицинска установа на европским просторирма, која више од 14 деценија или тачније 144 године поистовећује своју са историјом свога народа.

Да је то тако, сетимо се девет ратова у којима је Војна болница Ниш учествовала :

  • српско-турског (1878) и српско бугарског рата (1885),
  • балакнских ратова (1912 и 1913),
  • првог светског рата ( 1914- 1915) и катастрофу везану за највећу епидемију пегавог тифуса, голготу након прогона Болнице у избеглиштво, прелаза преко албанских врлети у незапамћеној зими по изузетно ниским температурама, марша до острва Видо, опоравка војске Србије и повратка у своју земљу.
  • Другог светског рата,
  • распада Југославије од 1991.
  • и НАТО агресије 1999.године

Заслуге, жртве, племенита дела и човекољубље њених људи вредни су сваког поштовања и незаборава.

Данас је Војна болница Ниш савремена војноздравствена установа Управе за војно здравство Министарства одбране, чија је основна делатност санитетско збрињавање повређених и оболелих припадника МО и грађанства превасходно на секундарном и делом на терцијалном нивоу здравствене заштите.

Кроз овај вид активности Војна болница Ниш годишње оствари око 100.000 прегеледа на нивоу примарне здравствене заштите и око 170.000 специјалистичких прегледа, око 1 500 хируршких интервенција, око 3000 пацијената се лечи у стационарним условима и оствари се око 33 000 болничких дана. Војна болница Ниш уради око 70 000 разних лабораторисјких и других анализа и 7 000 радиолошких дијагностичких процедура. Ово су само неки од крупних показатеља рада Војне болнице Ниш. И то је прва и основна мисија војне болнице.

Осим тога Војна болница Ниш остварује и другу мисију кроз пружање помоћи грађанству у ванредним околностима, а која се ове године огледала кроз рад ковид болнице где је збринуто око 300 пацијента у стационарним условима у два наврата; као и трећу мисију Војске Србије, а то је очување мира у региону и свету кроз учешће у мултинационалним операцијама и мировним мисијама Уједињених нација.

Богатство Војне болнице Ниш лежи пре свега у људима, високо стручним и преданим припадницима колектива војне болнице који свакодневно доказују и на делу исказују своју оданост и преданост племенитим циљевима лечења повређених и оболелих, који су им са пуно поверења додељени од стране друштва.

Свакодневно, делокруг рада се унапређује школовањем кадра, технолошко-техничким опремањем војне болнице и инфраструктурним унапређењем услова смештаја за болеснике и своје особље у склопу материјалних могућности друштва и опредељених финансијских средстава. Само да вас подсетим да је у току израда пројекта за градњу ургентно пријемног блока и налази се у завршној фази пројектовања. Искрено се надам да ће у овој 2022 године кренути и изграња.

Два су изазова у овом савременом добу, први је колективна безбедност у региону и свету. Ових дана смо сведоци растићих тензија и у региону, у непосредном окружењу али и на тлу европског континента.

Од 2001. године када се ВС поново враћа на међународну сцену узимајући у обзир учешће у мировним мисијама превасходно Уједињених нација, а од 2012. године и мисија Европске уније, Војна болница је дала веома значајан допринос почев од априла 2003. године када је војни службеник медицински техничар Дара Ђурић први пут отишла у ДР Конго. Од тада до данас око 200 припадника Војне болнице Ниш је узело учешће у санитетским јединицама различитог формата и састава у мисијама УН и ЕУ. Припадници Војне болнице Ниш су учествовали у саставу тима за ваздушну евакуацију у мисији УН у ДР Конго MONUC, мисији УН у Чаду MINURCAT, мисији УН у Централноафричкој Републици MINUSCA, као и тренинг мисијама Европске уније у Сомалији, Малију и Централноафричкој Републици. Тренутно је у мисијама у Централноафричкој Републици и Сомалији укупно 18 припадника Војне болнице Ниш, који дају допринос колективној и регионалној безбедности и промовишу Србију, Војску Србије и српски војни санитет на најбољи могући начин. Овом приликом ја их све поздрављам и желим свако добро, здравље и срећу и наравно понајвише да се безбедно врате кући.

Други велики изазов ових година је пандемија COVID 19. Војна болница Ниш је следећи препоруке и поштујући прописе и наређења предузела све из домена своје надлежности како би се пандемија ставила под контролу. Предузимају се све мере како би се најпре заштитили припадници Војне болнице и пацијенти који се у њој лече, а дала је и свој несебични допринос локалној заједници кроз рад и лечење нон ковид пацијената у 2020. години и у два наврата као ковид болница и то од 5. децембра 2020. до 2. фебруара 2021. када је стационарно лечено 142 пацијента и од 29. марта до 12. маја 2021. године када је лечено 159 пацијената са COVID инфекцијом. Осим тога наши лекари и медицински техничари били су ангажовани у испомоћ и на ВМА и КОВИД Болницу Карабурма.

Захвањујем се свим нашим припадницима који су 2021. години отишли у заслужену пензију и желим им добро здравље и срећу и да своје треће доба живе дуги дуги низ година.

Зжељом да Војна болница Ниш настави своју историју и традицију на добробит целог друштва желим још једном да вам честитам ДАН ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ”, истакао је у свом обраћању пуковник др Горан Милојковић, помоћник управника за лечење.

На дан када је обележено 144 године постојања и рада Војне олнице Ниш, делегација установе положила је венце на

-Спомен пирамиду жртвама пегавог тифуса, који је подигнут 1915. године. Јединствен споменик који су лекари подигли својим пацијентима.....

-Спомен плочу која је постављена октобра месеца 2014. године , у години када смо обележавали сто година од почетка Првог светског рата . Постављена је на иницијативу Удружења потомака ртника 1912-1920 године и Руско српскох хуманитарног центра у знак захвалности свим лекарима и медицинским сестрама који су били у Војној болници у току Првог светског рата.

-Бисту др Владану Ђорђевићу, оснивачу болнице и првом управнику открили смо на дан установе 2020. године.

 

 


#   Ниш   Војна болница Ниш   Војска Србије
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима